View Single Post
Eski 20-02-2016, 23:00   #556
Eser İlhan
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Önceki mesajlardan birinde A_NOMAD arkadaşımızın bahsettiği çam kozalağı ile yoğurt mayalama yöntemini süt grubumuzdan bir arkadaşımız Buğday Derneği'nden öğrenmiş.

Çok merak edilen bu yöntemi hiç değiştirmeden aşağıda aktarıyorum, denemek isteyenlere.. Ben taze kozalak vakti gelince deneyeceğim.

"Çam kozalağı ile süt mayalamaktan Buğday Derneği'nin bir atölyesinde haberim oldu. İğneli çam kozalağının henüz körpecik, açılmamış ve mutlaka yeşil olan kozalağını bulmanız gerek. Ondan sonrası çok kolay. Derin ama küçük bir cam kaba aynen yoğurt mayaladığınız sıcaklıktaki sütü 1 adet kozalağın üstü kapanacak şekilde koyuyorsunuz. Üzerini kapatın ve oda sıcaklığına göre uygun bir saatte mayalamaya bırakın. Yoğurt kıvamında olunca buzdolabına koyun ve yoğurduğunuzu mayalayın. İlk seferler yoğurt biraz sulu olabilir, 2-3 yoğurt mayalamadan sonra kıvamı tutuyor. Benim ilk mayalamamda tutmadı, aynı kozalağı iki kere kullanabilirsiniz. "
Bu yöntemi denedim.. Kozalakla mayaladığım ilk yoğurt hem kozalaktan ötürü biraz acı lezzette, hem de suluca oldu. Pek yenebilir gibi gelmedi, ağız tadımıza uymadı. Bir kaşık ayırıp kalanı ile kek pişirdim
Ayırdığım bir kaşık yoğurtla ikinciyi mayaladım, o da peynirimsi - kremamsı bir kıvamda katısı olan, suyu biraz ayrılmış ama oldukça lezzetli bir "şey" oldu. Yoğurttan ziyade kaymağa benzedi. Ondan da bir kaşık ayırdım, kalanını kahvaltımızda tükettik. Bu ayırdığımla mayaladığım üçüncü yoğurt ise şahane oldu . Artık her hafta 3kg süt ile yoğurdumu bu mayadan devamla yapıyorum. Afiyetle tüketiyoruz
Bira mayasını dipfrizde saklarım ben. Seyahat ya da başka nedenlerle bir süre yoğurt yapamayacak olursam, aynı mantıkla yoğurt mayamı da dondurarak saklamayı düşünüyorum. Umarım o da dayanır...

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön