Konu: Nergis
View Single Post
Eski 20-02-2016, 10:05   #2784
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ Mesajı Göster
Nergislerin toprağını köyden meşe çalılarının altından getirdim, siyah renkli, yaprak çürüntülü tabir edilen humuslu toprak. Toprak karışımına ne kattığımı tam olarak hatırlamıyorum ama solucan gübresi, leonardit vardır çünkü o sıralar henüz gübrem yoktu.

Odun külünü geçenlerde şerbet olarak verdim. Semiz otu enzimiyle suladım ve öğleden sonra iyi güneş alan yerde. İlk zamanlar kuzey balkonunda soğuktaydı son iki aydır güney balkona aldım ama yine soğuktu. Son iki haftaya kadar aşırı bir sıcaklık hatırlamıyorum.
Ben hep yazarım, bitki üzerindeki etkisinden ve ne kadar kullanılması gerektiğinden ve zamanlamasından emin olamadığınız karışım ve gübreler kullanmayın, diye.. Çünkü nergis, besin yönünden orta halli, hafif toprağa bayılır..Aslında o humuslu güzelim orman toprağı onların gelişimi için yeter de artardı..Belki o bile ağır gelebilirdi..Ekstradan verdiğiniz solucan gübresi gibi besinleri çiçekler geçtikten sonra verebilirdiniz..

Yine yazayım, inanın benim fidanlığın toprağını görseniz şaşarsınız..Gıcır gıcır kum, çakıldır..Ama çok süzektir..3 gün durmadan yağmur yağsın, ertesi gün gideyim, çapaya bulaşmaz toprak yani..Senede bir kez, ekerken, ideal olan 4x10x6 NPK gübre bulamadığım için, 15x15x15 NPK kompoze gübre veririm toprağa..Metrekareye 40-50 gram..Yeter de artar..Arasıra evden getirdiğim odun küllerini savururum toprağa..Bazen de çiçeklerden sonra deniz yosunu veririm yapraktan..Her yıl hepsi mis gibi kokarlar..Hiçbir şey atmasam belki de daha yoğun kokarlar..

Yani, nergis asla zor bir bitki değildir..İşi zora sokan bizleriz maalesef..''Rastgele'' ve ''bol kepçe'' verdiğimiz besinlerle bitkinin iç kimyasını bozuyoruz sanırım.. Sözüm meclisten dışarı, af buyurum tabirimi; hani ''ayı yavrusunu severken öldürür'' özdeyişi geliyor aklıma..
Bu zevkten mahrum kaldığınız için çok üzgünüm sayın Sûz-i Dilârâ..İple çekmiştiniz soğanlara kavuşacağınız günü bile..

Ekim- bakım bilgileri için:

https://yogunkokulukatmerlinergis.wo...2012/08/13/19/

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön