Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria
Ayrıca, profilinden anladığım kadarıyla İzmir veya Antalya'da yaşayan sayın Lonicera, erlicheer nergislerinin çok güzel koktuğunu yazarken, iklimsel olarak benzer bir yer olan Tarsus'ta yaşayan sayın Sûz-i Dilârâ'nın ise nergislerinin kokusunun olmadığını yazması, gerçekten düşündürücü ve zor bir durum..
Aklıma, sıcaklık değerleri dışında, yanlış bitki besleme olabilir mi, fazla azot yüklemesi yapılmış olabilir mi sorularını getiriyor..Veya başka başka şeyler ? Bilemiyoruz..Araştırmak gerek..
Erlicheer türü nergisler literatürde kokulu, hem de yoğun kokulu bir türdür..onu bu huyundan vazgeçiren nedenleri araştırmak, düşünmek gerek..
Ben bu konularda uzman ve eğitim almış biri değilim; yılların deneyimiyle dağarcığımda biriken izlenimlerdir bu yazdıklarım..
|
Nergislerin toprağını köyden meşe çalılarının altından getirdim, siyah renkli, yaprak çürüntülü tabir edilen humuslu toprak. Toprak karışımına ne kattığımı tam olarak hatırlamıyorum ama solucan gübresi, leonardit vardır çünkü o sıralar henüz gübrem yoktu.
Odun külünü geçenlerde şerbet olarak verdim. Semiz otu enzimiyle suladım ve öğleden sonra iyi güneş alan yerde. İlk zamanlar kuzey balkonunda soğuktaydı son iki aydır güney balkona aldım ama yine soğuktu. Son iki haftaya kadar aşırı bir sıcaklık hatırlamıyorum.