Konu: Nergis
View Single Post
Eski 19-02-2016, 21:56   #2777
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
...Siz de sıcak iklimde yaşadığınız için benzer bir durum yaşamış olabilirsiniz...
...erlicheer cinsi nergisler sıcaklarda çiçek sapı oluşturmuştu. Erlicheer'in hepsi aynı yerde olmasına karşılık bir taraftakiler biraz erken açtılar ve kokusuzdular...
...Havaların soğumasıyla bu geç kalan nergisler kokularıyla açtılar...
...Bu yaşadığıma bakarak çiçek açma (çiçek sapı oluşmuş, tomurcuklar kendini belli etmiş ama açmamış) dönemindeki ısının kokuyu etkilediğini düşünüyorum. Bu dönemde sıcaklık yüksek olursa kokusuz oluyorlar...
Sayın üzüm,

Daha önce sizinle bu konuyu tartışır gibi olmuştuk ve sizinle anlaşamadığımızı hatırlıyorum bu hususta..
Ben yine ısrarcıyım; çiçeklenme günlerinde ısı düşüklüğü kokunun azalmasına, ısının artması ise kokunun artmasına ortam sağlar..Yani, nergisler ideal olarak 15-22 dereceler arası hava sıcaklıklarında en yoğun koku salınımını yaparlar..Sizin, nergislerin kokmamasına neden olan ''sıcaklık'', kokmalarına neden olan ''soğukluk'' derecelerini halâ bilemiyorum..

Bu konuda kendi görüşümü destekleyen ecnebi görüşlerini araştırdım..Bulduğum kaynakta ''Generally, cooler weather inhibits fragrance, whereas warmer weather incites fragrance'' ifadeleri benim görüşümü desteklemektedir.

( ''Bloom Times, Size and Color '' bölümünün son cümlelerine bakabilirsiniz)

https://www.vanengelen.com/narcissus.html

Ben Tarsus'un aylık hava sıcaklıklarına gözattım..16,17,18 şubat ve bugün için hava sıcaklığının gölgede 26-28 olduğunu gördüm..

http://www.accuweather.com/tr/tr/tar...weather/317938

Bilemiyorum, gölgede böyleyse, güneşte herhalde 30'lu dereceleri aşmıştır..Bu da nergis çiçeği için ekstrem durumdur ve koku açısından olumsuzdur, çünkü böylesine bahar değil de yaz dönemini hatırlatan aşırı sıcaklarda çiçekler adeta kavrulur ve çabucak geçer..Bu yüzden böylesine aşırı sıcakta sayın Sûz-i Dilârâ'ya saksılarını daha serince gölge veya yarı gölge bir yere almasını tavsiye ediyorum..Çiçeklerin çabuk geçmesi engellenir böylelikle..

Düzenleyen pria : 19-02-2016 saat 23:00
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön