View Single Post
Eski 20-08-2007, 09:47   #248
lerdemir
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Sevgili GLCN, Arzu Kasapoğlu, Penelophe, Sevilay, Fatma E.

Beğeni ifadeleriniz için teşekkürler ederim. İlgi, sabır ve emeğime böyle teşekkür etmesini çok seviyorum gardenyamın. Tabii, bu arada; onu bana hediye eden dost'a da bu vesile ile şükranlarımı sunarım...

Penelophe; seninkinin durumuna da çok üzüldüm; galiba kuyucu'nun da dediği gibi çok fazla üzerlerine mi düşüyoruz acaba?

Sevilay;

Ben; senin yerinde olsam demir tozu kullanmazdım; çünkü toprağı ve saksıyı aşırı ağırlaştırıyor. Ben kendi saksıma demir talaşı/tozu koydum ama bu ağırlık nedeni ile pişman oldum. Benim daldırarak sulama yöntemimde bana büyük sorun çıkartıyor bu ağırlık.

Ayrıca da, bir süre sonra su, toprak ve havayla temas eden demir tozundaki paslanan minik parçacıklar birbirlerine yapışıp sertleşiyorlar ve toprağın içinde veya üzerinde çok sert bir tabaka oluşturuyorlar. Sulamalarınızın arasında toprağın üstünü biraz havalandırmak istediğinizde sorun oluşturuyor bu durum da...

Bu uygulamadan deneysel olarak edinmeyi umduğumuz faydanın çok daha garantilisini benim de bilahire uyguladığım demirsülfat veya saçı kıbrıs veya demir gübresi takviyesi ile elde etmek bence daha doğru olur.

O yüzden; demir tozunu hiç kullanmayın derim.

Limon tuzu ölçüm ise şöyle:
Ölçüde kolaylık olabilmesi açısından boyutları değişebilen "nohut" yerine hepimizin bildiği ve genelde boyutu her yerde birbirine yakın olan "beyaz leblebi"yi kullanacağım.

Genel olarak her 4 sulamadan en az ikisine limon tuzu ilave ediyorum.

1 lt suya 3 adet beyaz leblebi boyutuna denk gelecek kadar limon tuzu atıp eritiyorum. Ama tabi, bu illa ki böyle olacak demek değil. Bazen üstüste 4 sulamada da limon tuzu uygulamadığım da olmadı değil. O yüzden biraz rahat olmaya çalışmak gerektiğini farkettim.(Dikkat ettiyseniz, yine de 'rahat olmak' diyemedi dilim) Bizim rahatlığımız bitkiye de yansır eminim Zira, bitkilerle rahatlamak için uğraşıyoruz genelde; bir de aksine gerilim ve endişe nedeni olmasınlar değil mi?

Bir de demir uygulamasını sormuşsunuz.
"Demir tozu" ile ilgili görüşüm yukarıdaki gibi; ancak demir gübresini, gübreyi aldığım yerdeki teknik yetkilinin söylediği şekilde uyguluyorum. Demir sülfatı; 1litre suya 1 çay kaşığı (Tepeleme değil, silme, yani azıcık) olacak şekilde karıştırıp her 3. veya 4. sulamada, suda eritip sulama suyu ile bitkiye veriyorum.
Burada şuna dikkat etmenizi salık veririm; ben de dahil (+Penelophe) birçoğumuzun yaptığının aksine, "daha çok vereyim, daha etkili olsun, daha çabuk büyüsün" düşüncesine kapılmayın; sabırla ve azar azar vermeye devam edin demirinizi de, tüm gübrelerinizi de... Yoksa, bitkiniz şiddetli zarar görür; çoğu zaman da bunun telafisi mümkün olmaz. Üzülürsünüz yok yere. (Biz üzüldük, siz üzülmeyin)

Umarım eşinizin gardenyası sağlıkla yaşamaya devam eder...

Fatma E.,
Bitkiniz tomurcuklanıyor ve fakat tomurcuklar düşüyorsa hemen sulamayı azaltın bence; benim tomurcuklar sulamayı yukarıda yazdığım şekilde yapana kadar, aşırı sulama yaptığımdan dolayı düşüyormuş meğer... Yukarıda yazdığım yönteme geçtikten sonra bir iki tomurcuk dışında kaybım olmadı. (Henüz)
"Değiştirmedim" dediğiniz bitki konumunun, tercihen yarım gün (bunda da tercihen günün ilk yarısı, sabahtan öğlene kadar olanı mümkünse tabi) direkt güneş ışığı, sonrasında da doğrudan ışık vurmayan ama aydınlık olabilecek bir nokta olmasını, bununla da beraber aşırı rüzgar almayan bir yer olmasını temin edebilirseniz gardenyanız size minnettar kalacaktır.

Açan çiçeklerinizin fotoğraflarını bekliyor olacağız Fatma E.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön