Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı
Yer Bademi'n tanıtım kataloğunda Sn uss ağaçlar.net'in linkini vermiş. Orada ekim tarihi için; "Mart ayından mayısa kadar ekilen yerbademi yumruları beş ila altı ayda yenecek hale geliyor." yazıyor...
|
Arkadaşlar yer bademi benim bu yıl ilk defa edindiğim bir bitki, kataloğunda anlattığım gibi kendim ekimini yapmadım, paylaştığım arkadaşlar ile birlikte bende öğreneceğim, o yüzden kimseyi yanıltmak istemem.
Sayın Mücevher Çalısı, o linkte yazılı olan 5,6 ay doğru olabilir, ancak hasat için ilk soğukları beklemek gerekiyor. Geçtiğimiz yıl ekim yapan arkadaş kasım ayı ortalarında hasat yapabildi. Ekim ayı ortalarında ben arkadaştan bir miktar hasat yapmasını istemiştim, hasat yapıp gönderdiğinde taneler küçük kalmıştı, kasım ayı ortalarında hasat yaptığında tekrar gönderdi tane boyutu %30~40 daha büyüktü.
Sayın olmez ben henüz elimdeki tohumları ıslatmayı yapmadım. ancak geçtiğimiz yıl aldığım ürünleri kullanmak için önce kaynatıp sonra suda beklettiğimde kısa sürede fermente olmuştu. Su kısa sürede (birkaç günde) jelimsi bir duruma geçiyor. Söylemek istediğim çok fazla bekletmeyin, sadece şişmelerini sağlayacak kadar bekletin. Suyun içine kola karıştırmıştım belki ondandır. Şehir dışındayım, hafta sonu hemen ıslatmayı deneyeceğim.