Ben de birkaç ay önce evde sabun yapma hevesine kapıldım. Bir süredir zaten Kır Çocukları, Bayramiç Taş Değirmen ve Marangoz Çiftliği'nden temin ettiğim ev yapımı sabunları kullanıyordum. Kostik - kül suyu tartışmasında kostik tarafındayım. Kül suyunun içeriğinin kontrol edilemeyişi, fazla yağ kullanarak kostikin tamamen kullanılabilmesi sebebiyle kostik kullanmakta bir sakınca görmüyorum.
Eğer sadece zeytinyağı kullanacaksanız sabunlaşma oranını kullanarak kolayca hesap yapabilirsiniz. Ancak birden fazla çeşit yağ kullanacaksanız hata yapmadan su ve kostik miktarını bulmak istiyorsanız internetten "lye calculator" olarak aratıp birçok sayfaya ulaşabilirsiniz. Bir tanesini şuraya koyayım:
https://www.thesage.com/calcs/LyeCalc.html
(Lye kostiğe (NaOH veya KOH) İngilizcede verilen isim.)
Sabun yapmak deneye yanıla öğrenilecek bir iş. Tam söylenenleri yapsanız bile beklenmedik sorunlar çıkabiliyor. Örneğin ilk yaptığım sabunu bir gün sonra büyük hevesle kestim ama kalıptan kırık dökük parça parça sabunlar dökülünce büyük hayal kırıklığı yaşadım. İnternetten araştırdığımda katı yağ kullanılan durumlarda başlangıç sıcaklığını 35 ve üzeri tutmakta fayda varmış, aksi takdirde karıştırma sırasında aşırı ısı kaybı olunca eritilip sıvı hale getirilen katı yağlar tekrar katı forma geçmeye başlayıp false trace (yalancı kıvam) durumu oluşturuyor ve sabunu olması gerekenden daha erken kalıba dökmüş oluyorsunuz. Bunun gibi pek çok incelik var ve denemeden öğrenmek zor.
Eğer sabununuzda sorun varsa "Troubleshooting Soap Making" şeklinde aratırsanız yine yararlı pek çok sayfaya ulaşabilirsiniz.
Önereceğim bir kaynak da: The Soapmaker's Companion A Comprehensive Guide with Recipes, Techniques & Know-How, Susan Miller Cavitch
İlk seferde hammaddeler.com ile ilgili ekşisözlük yorumlarından korktuğum için başka bir kaynak aramaya başladım. Malzemeleri
www.tatlidilimler.com 'dan temin ettim, çok hızlı bir şekilde siparişimi alıp gönderdiler, fiyatlar da muadillerine göre uygun.
Yeni başlayanlar için yapılması gereken en büyük uyarı:
Su asla ve asla kostik üzerine boşaltılmamalı, daima suyun içine kostik eklenerek solumadan derhal açık havaya bırakılmalı, ara ara gelip karıştırılarak kostikin tamamen çözündüğünden emin olunmalı.