View Single Post
Eski 15-02-2016, 08:00   #40
gilan
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
”Her şey birbirine bağlı, nereden başlayacağını bilmek zor” demişsiniz ya, sizi o kadar iyi anlıyorum ki. Ben sizinkinden çok daha ileri aşamada bir bahçe aldığım halde yapmayı planladığım her şey birbirine bağlı olduğu için başlamakta çok zorlandım. Sizin arsanız ise şu an boş bir tuval. Böylece pek çoğumuzdan çok daha özgürsünüz, uygulayabileceğiniz tasarımlar sonsuz. Ama tam da aynı nedenle verilecek kararlar da sonsuz... Ama önünüzde çok keyifli bir süreç var.

Ben olsam bahçedeki eğimi tümden yok etmem. Bana ideal durumda nasıl bir bahçe istersin diye sorsalar, ”hafif eğimli ve içinde bir tane kocaman yetişkin bir ağaç olan ama gerisi boş bir bahçe” derim. Hafif bir eğim pek çok peyzaj uygulamasına imkan tanıyor. Sadece bir örnek:
https://www.pinterest.com/pin/536913586796308146/
Ayrıca eğer bir gün bahçenize şelaleli süs havuzu gibi bir uygulama yapmak isterseniz de eğim işinize yarayacaktır. Şimdilik hiç aklınızda olmayabilir ama ağaçlar.net'te zaman geçirdikçe neler neler isteyeceksiniz şaşıracaksınız.

Bahçenizdeki taşları topladığınızda onları da bence hemen atmayın, bir kenara toplayın. Dekoratif olarak kullanılabilirler. Bu konuda sonradan pişman olan çok insan tanıyorum.

Meyve ağaçlarınızı dikmeden önce şu başlığa göz atmanızı tavsiye ederim. Sizin bahçeniz pek küçük değil ama bu teknikler ticari amaç olmayan her durumda kolay baş edilen ağaçlar elde etmek için çok faydalı.
http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/38698.htm

Bence bahçede ”bir an önce” yapılması fark yaratacak şeyler ağaçları dikmek. Çünkü geri kalan pek çok şey için bu sene ya da 5 sene sonra yapmak çok şey değiştirmiyor. Ama ağaçların büyüyüp gelişmek için zamana ihtiyaçları var. Sevgili Osman45'in dediği gibi bahçedeki oturma alanınızın yanına bir gölge ağacı, ondan sonra da meyve ağaçlarınız öncelikli olabilir.

Genelde yapılan bir hata olarak, alanınız geniş diye meyve ağaçlarınızı temin ederken tekrara gitmemenizi tavsiye ederim. Çünkü tek bir ağaç bile bir ailenin tüketebileceğinden çok daha fazla meyve veriyor. Aynı ağaçtan 3 tane almak çok mantıklı olmuyor. Ve de ağaçlar.net'te zaman geçirdikçe şu an varlığından bile haberiniz olmayan türlere ulaşmak isteyebilirsiniz. O nedenle ilk anda bahçenin tamamını doldurmamanızı tavsiye ederim.

Leylandilerin güneşi kesmesi meyve ağaçlarına ne mesafede olduklarına göre değişecektir. Ama eğer manavda bulacağımdan daha lezzetli meyve yetiştirmek istiyorum diyorsanız en az 8 saat direk güneş ışığına ihtiyacınız var. Meyvenin şeker oranı güneşlenme süresiyle doğru orantılı.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön