View Single Post
Eski 14-02-2016, 18:32   #550
sinbas
Ağaç Dostu
 
sinbas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
10 gün kadar önce her zamanki gibi açıktan aldığımız sütü akşam üzeri kaynattıktan sonra soğumaya bıraktık. Genelde gece yarısı yatacağımız zaman ısı istenen 40 derecelere iniyor ve mayalayıp sabah buzdolabına kaldırıyorum. Ancak o gece sütü mayalamayı unuttuk ve süt dışarıda kaldı. Eşim sabaha karşı 4 gibi kalkmış ve sütü dışarıda görünce buzdolabına kaldırmış. Bizim yoğurt yapma işi tabi bir gün sonraya kaldı.

Aksilik her zaman kullandığım beden derecesi kırıldığı için duvar derecesini streç filmle sarıp sütü ısıttığım kabın içine yerleştirdim . Ancak içerisine süt girmiş ve hatalı ölçtü, ancak parmağımla kontrol ettiğimde istenilen değerlerde gibi gelmişti. Neyse sütü mayaladım sabah baktığımda oldukça cıvık gördüm. Buzdolabına koyduk, biraz sertleşti ancak hala cıvıktı. Evde benden başka yoğurt meraklısı olmadığından arada aklıma geldikçe çıkarır tek başıma yerim. Yoğurtta böyle olunca hala bitmedi. Ancak ilk defa başıma gelen cıvıklığın haricinde elastik bir yapısı var yoğurdun. Büyükçe kaba mayaladığınızda, içinden bir iki kez yoğurt aldığınızda geride kalan yoğurt tek parça olarak kalmaz ve buzdağı gibi parçalara ayrılarak yayılır. Bunda ise elastik yapıdan dolayı kabın içerisindeki yoğurdun üçte ikisi bitmesine rağmen üst tabaka parçalanmadan duruyor. Tadı biraz garip olsa da yoğurt tadı var ve bozulma yok hala.
Kendi mayaladığım yoğurdun devamını bir müddet sonra ekşime başlayınca yoğurt tatlı olsun diyerek bırakıyorum 1 bardak hazır yoğurt alıp mayayı yeniden başlatıyorum, bazı hazır yoğurtlarda elastiki dediğiniz sünme oluyor, farklı markalar denemekte fayda var.

İlk başıma geldiğinde 4 kg dan fazla yoğurdu dökmüştüm, sonra bir arkadaşım dökmene gerek yok o şekilde de tuketebilirsin dedikten sonra zorunlu olarak cacık ve ayran şeklinde tüketmeye başladım.

Yoğurtta sünmenin sebebini tam olarak henüz bulamadım hala zaman zaman başıma geliyor, ancak kullandığınız mayada da sünme var ise kesin sizin yoğurtta sünme oluyor.


Düzenleyen sinbas : 14-02-2016 saat 21:47
sinbas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön