View Single Post
Eski 09-02-2016, 13:00   #8
Ghozty
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-07-2015
Şehir: Adana
Mesajlar: 11
Ben de hobi amaçlı solucan besleyicisi olarak deneyimlerimi paylaşma ihtiyacı hissettim.

Önce bir kaç ay boyunca solucanlar ile ilgili bir çok makale, araştırma ve blog okudum. Hem araştırmaladardan hem de hobi amaçlı ilgilenenlerin deneyimlerinden edindiğim bilgiler çerçevesinde sorunsuz olarak yapabileceğime kanaat getirdim.

Solucanlar sayesinde hem evsel atıkların bir kısmını değerlendirebiliyor, hem de çok verimli bir gübre elde edebiliyorsunuz.

Aralık ayı ortalarında 1000 adet kadar solucan satın almıştım. Solucan siparişini vermeden 1 hafta önce Amazon'dan solucanlar için 5 katlı bir yuva siparişi verdim. Bu yuva siparişini vermemdeki amaç birden fazla katmanlı olması ve gübrenin solucandan ayrılması işlemini kolaylaştırması idi. Her kat dolduğunda bir sonraki kata geçiyorsunuz, ve alttaki yemek bittikçe solucanlar da yukarıya doğru çıkıyorlar. Böylece size en altta sadece gübreden oluşan solucanlardan arınmış ürün kalıyor.

Şu anda 2. kattayım. 1000 adet solucan için 40cmx40cm ebatlarındaki bu yuvanın yeterli olduğunu hatta 1500-2000 adete kadar sorun olmayacağını okudum ve solucan satın aldığım yerden de teyit ettim.

Nasıl besliyorum?
Genel olarak evsel atık... Neler bunlar, sebze-meyve kabukları ve artıkları, çay ve granül kahve posası, yumurta kabukları, kuru yaprak ve kağıt.

Bir çok araştırma ve solucan besleyenlerin bloglarında belirtildiği üzere gıdayı ne kadar küçük arçalar halinde verirseniz işlenmesi o kadar kısa sürede gerçekleşiyor. Bu nedenle ben de sebze meyve artıklarını toplu halde parçalayıcıdan geçiriyorum. Parçalayıcıda püreye yakın küçük parçalara ayrılıyor ve herşey bir biri ile karışıyor. Genel olarak hergün beslemek gerekmediğinden buzdolabı poşetlerinde derin dondurucuda saklıyorum.

Kağıtları ise suda bekleterek kağıt hamuru haline getiriyorum. Suyunu aldığınızda nemli granül hale geliyor kağıt hamuru.

Kuru yaprakları da bez bir torba içerisinde ovaladığınızda küçük kırıntılar haline geliyor.

Solucanları beslemek için bu püre halindeki gıda içerisine kağıt granüllerini ve kuru yaprak parçalarını ilave ediyorum. Ayrıca bir miktar çay ve kahve de ekliyorum. Asidik bir ortam oluşmasını engellemek ve solucanların hazmına yardımcı olmak için neredeyse toz haline getirilmiş bir miktar yumurta kabuğu ilave ediyorum.

Bu karışım ile besliyorum. Şu ana kadar (yaklaşık 2 ay) problemsiz bir şekilde çoğalmaya devam ediyorlar.

Tek sıkıntım minik beyaz kurtçuklar. Zaman aman sayıları artıyor. Çeşitli kaynaklarda okuduğum kadarı ile aşırı artmadıkları sürece onların da bir zararı yok.

Bu arada şimdilik evin içerisinde bir odanın kenarında duruyorlar. Hiç bir koku ve sıkıntılı bir durum yaratmadıkları için nerede beslerim diye korkmanıza gerek yok.. Nisan ayından itibaren havalar ısındığında yayla evimize taşıyacağım. Hafta sonları gideceğimiz için, biraz yalnız kalacaklar ama sorun olacağını zannetmiyorum. 10 günlük tatilimiz boyunca yalnız kaldılar ve gayet mutlular :-) Yeterli yem verdiğiniz süre herhangi bir problem olmuyor.


Düzenleyen Ghozty : 09-02-2016 saat 13:04 Neden: Yazım hataları
Ghozty Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön