View Single Post
Eski 06-02-2016, 12:53   #6880
Mücevher Çalısı
Ağaç Dostu
 
Mücevher Çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2,194
Küstüm Otu (Mimosa pudica)

Tebrikler Sevgili -Doğadan- ve Sevgili NMel her ikiniz de aynı zamanda cevapladığınız için ikiniz de bildiniz

Bitkiciğimiz "Küstüm Otu (Mimosa pudica)",

Name:  Küstüm Otu (Mimosa pudica).jpg
Views: 597
Size:  19.9 KB

[youtube]4iM6SQLJcxg[/youtube]



Utangaç Bitki: Mimosa Pudica


Mimosa Pudica adı verilen bitki türü yabancı cisim temaslarında yapraklarını kapatarak tepki verebiliyor. Bunu ise basınç dengesini değiştirerek yapıyor.

Halk arasında "Küstüm Otu" ya da "Mimoza Çiçeği" olarak isimlendirilen bu bitki sadece yabancı cisim teması nedeniyle kapanmıyor. Sert bir rüzgar da yaprakların kapanması için yeterli olabiliyor.

Bitki bu kapanma hareketini savunma mekanizması olarak kullanıyor. İlk alınan temasta bitki yapraklarını kapatıyor, ikinci bir temasta gövdesine kadar olan kısmın suyunu geri çekerek bitkinin dikenlerinin açığa çıkmasını sağlıyor, bu sayede böceklere karşı avantaj elde ediyor. Bitkinin bu davranışının bilimsel ismi Nasti başlığı altında Sismonasti'dir. Sismonasti nin kelime anlamı "sarsıntı tepkisi" olarak isimlendirilebilir.

Bitkinin yapraklarında bazı kaynaklarda belirtildiği gibi sinirsel bir alıcı yoktur. Elektriksel iletim gibi durumlar bu bitkilerde görülmez. Bitki sabit olduğu konumda sarsılması durumunda bitki hücreleri sahip olduğu suyu bırakarak büzüşür ve tüm hücreler aynı davranışı gösterdiği için bitkinin yaprakları sanki sulanmaya unutulmuş gibi bir yumuşaklık alır. Bitki hücreleri tekrar sarsılmadığı durumda yavaş bir şekilde su almya başlar ve bitki tekrar eski görünümünü alır. Bitkinin hücre başıncı sık sık düşürülürse, yani sık sık rahatsız edilirse bitki ölmekedir. Bu nedenle bitki rüzgarın çok sert olduğu yerlerde çoğalamamaktadır, genellikle nemli ve sık orman içlerinde yaşayabilmektedir. Bilim – Teknoloji



Şimdi, son iki sorumun ortak noktasına geleyim. Küstüm Otu için ilk ipucuydu bu (ne ipucu ama)

Vapur Dumanı (Ageratum houstonianum) bitkimiz ile Küstüm Otu (Mimosa pudica) bitkimizin çiçekleri gerçekte dip kısımlarda küçük ve gösterişsiz. Bizim gördüğümüz püsküller çiçeğin üreme organları

Vapurdumanı; mavi renkte olmasına karşılık dişi,

Küstüm Otu; pembe renkte olmasına karşılık erkek.

Yani onların bizim gibi pembeymiş-maviymiş takıntıları yok. Her renk takılabiliyorlar


Düzenleyen Mücevher Çalısı : 06-02-2016 saat 13:48 Neden: mecburiyet
Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön