Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi artagnian
Sıvı gğvre tankı düşğnüyorum su ile karışıp gitsin diye.
Bunu yaptığım zaman hayvansal gğbre ya da başka birşeye ihtiyacım olur mu.
Mart ayı gibi işlemleri tamamlayıp. Nisanda tüplü fidan diksem sizce olur mu.
Hevesim tarlamı görmek istiyorum.
|
Sayın artagnian,
Ben her yıl toprak ve yaprak analizi yapmayı planlıyorum. Yarında tarlaya gideceğim, toprak müsaitse numune alıp analize vereceğim. Analiz sonucuna göre gübreleme programı yapacağım. Mümkün olduğu kadar organik gübre kullanma peşindeyim. Dün enzim yapmak için malzeme biriktirmeye başladım mesela. En önemli amacım kimyasal gübre ve ilaç kullanmayı en aza, mümkün olabilirse sıfıra indirmek. Bu doğrultuda benim için hayvansal gübre olmazsa olmaz.
Sayısını hatırlamam imkansız olsa da 8-10 yaşından beri, kendi bahçelerimize, eşin dostun bahçelerine, dağa taşa ağaç dikmişimdir. Her ne hikmetse tüplü diktiğimiz fidanların %90 tutmamış, açık köklü diktiklerimizin %99 u tutmuştur. Benim görüşüm, tüplü fidan ilk yıl biraz daha iyi bakım istiyor. Kasım-Aralık dönemi dikilen açık köklü fidan yeni ortamına daha kolay adapte oluyor.
Sizin fidan dikimi ile ilgili tecrübeniz nedir? Bu işlerden anlar mısınız veya anlayan birileri ile birlikte mi yol alıyorsunuz? Arazinize kaç fidan dikeceksiniz? Dikim mesafesi olarak planınız nedir? Hangi cins ceviz dikeceksiniz? 13 dönüm bahçenizle kendiniz mi ilgileneceksiniz, buna vaktiniz var mı? Gerekli ekipmana sahip misiniz? Çevrenizdeki kurulu ceviz bahçelerini ziyaret ettiniz mi?
Şimdi size, tamam uygundur Nisan ayında dikin diyemem doğrusu.
Forumdaki yazılan tecrübeleri okuyup, bilgiyi süzecek ve karar verecek olan sizsiniz.
En iyi kararı vermeye çalışın ki, hem emeklerinize, hem paranıza, hem de zamanınıza yazık olmasın.
Saygılar.