View Single Post
Eski 06-02-2016, 06:42   #621
sar-dunya
Ağaç Dostu

sar-dunya's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2013
Merhaba,
Çiçeklenme dönemi geçtikten sonra Cattleyaların çoğu dinlenme dönemine girer. Bu dönemde bitki daha az su ve besine ihtiyaç duyar -hatta gübrelemeyin diyebilirim-. Dinlenme dönemini dikkate almamak, bitki kayıplarının yanı sıra çürük kökler veya pas geçilen bir çiçeklenme sezonu ile sonuçlanabilir.

Bu belirttiğim kuru ve gübresiz ortam, büyüme dönemindekine göre daha kuru bir ortam; saksının kaktüs saksısı gibi kurumaması gerekiyor. Örneğin, gelişme döneminde haftada bir daldırma usulü suladığım bir bitkiyi on günde bir çok kısa bir daldırma ile veya üstten suluyorum.

Dinlenme döneminin süresi bitkiden bitkiye değişir. Belirgin bir filizlenme görene kadar normal sulamaya geçmiyorum. Yabancı forumlarda "köklenme görene kadar" gibi ifadeler de var ama doğruluğunu bilmiyorum.

Bu kadar girizgahtan sonra sorunuzun cevabına gelirsem diyeceğim şu; saksıyı daha az suyla homojen ıslatabilmek için için fısfıs bir çözüm ama şart değil. Üstten azar azar su vermek veya su dolu bir kaba kısı bir süre daldırıp çıkarmak gibi alternatif çözümler de var.

Bakım hakkında ipucu olarak diyebileceğim bir şey daha var, o da ışık konusu. Cattleya ışık ister ancak çok sıcak+ışık iyi gelmez. Bendeki bitkiler mart ve eylülde günün büyük bir zamanında doğrudan ışık alıyor. Mart-nisan aylarında pencere önü serinken bitki çok iyi büyüyor ancak eylül sıcaklıklarıyla bitkiyi aynı noktada bırakırsam yaprakların rengi kaçabiliyor veya yanma olabiliyor.

Buna ek olarak daha önce yazılara bir daha göz atmanızı tavsiye ederim. Örneğin şu * * yazıları ve çevresindeki cevapları incelemenizi tavsiye ediyorum, ideal bakım şartları konusunda bir fikir verecektir. Öte yandan ev şartlarımda o kadar detaya dikkat edemiyorum neticede bir amatör profesyonel farkı var

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orkide-filizi Mesajı Göster
İyi günler, yeni aldığım bir cattleyam var. Sitede çok araştırdım fakat bilgiler çok bölük pörçük olduğu için aradığım şeyin cevabını bulamadım. Çiçeklenme dönemi geçmiş orkidelerin sulanmalarına son verilmesi sadece fısfıs yapılması gerektiğiyle ilgili bilgiler okudum. Acaba doğru mu? Bakım hakkında ipuçları verirseniz çok sevinirim

Düzenleyen sar-dunya : 06-02-2016 saat 08:47
sar-dunya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön