View Single Post
Eski 05-02-2016, 12:47   #5
cnrtkt
Ağaç Dostu
 
cnrtkt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-11-2013
Şehir: TOKAT
Mesajlar: 255
Sayın artagnian selamlar.
Az bir tecrübem olsa da, belki bir faydası olur diyerek bir iki satır yazmak isterim.

Görüyorum ki fidanları dikmek için acele ediyorsunuz.
Özel bir durum yoksa bu mevsimde bence ecele etmeyin.
Arazinizin durumunu bilemem ama buralarda toprak yaş, bırakın kepçeyi, traktörü, tarlaya yürüyerek girmek bile doğru değil.

Ben fidanları dikerken şöyle bir hata yaptım, siz yapmayın.
Kasım ayında tarla yaş iken, kepçe çukurları açtı ve 9 tonluk makina toprağı aşırı sıkıştırdı. Toprağın killi yapısından dolayı bu baskılamanın şimdi sıkıntılarını çekiyorum. Üstelik dikimden önce ve sonra patlatma yapmama rağmen henüz istediğim gibi bir toprak yapısına kavuşamadım. Bu yıl Ağustos gibi yine patlatma yaptırmayı ve Ekim gibi de sürmeyi düşünüyorum. 1 - 2 yıl daha bu sıkıntıyı çekerim gibi görünüyor. Bir daha da yaş tarlaya asla araçla girmem.

Şimdi ki aklım olsa, Ağustos ayı gibi toprak tavında iken (ne yağmurdan sonra oluşmuş bir çamur durumu, ne de yazın verdiği kuraklıktan dolayı oluşmuş bir sert toprak durumu olmamalı) patlatma yapar ve çukurları açtırırım. İçine taban gübresini ve hayvan gübresini koyar, az bir toprakla gübrenin üzerini 3-5 cm kapatırım. Çukurları bu şekilde bekletirim. Kasım ayı gibi yine toprak kuru iken çukurları komple kapatırım. Yağmurlardan dolayı çukurların bir miktar çökmesini, toprağın oturmasını bekler 1 ay kadar sonra yine toprak tavında iken kürekle çukurları ufak ufak açarım. Açık köklü fidanların aşı gözleri tarla seviyesinden 15-20 cm yukarıda kalacak şekilde dikimi yapar, can suyunu verir işlemi bitiririm. Tabi bu işlemlerin zamanlaması hava durumuna göre değişecektir.

Patlatma yaptırmakta mecbur değiliz. Ama faydası olacaktır.
Kepçe ile çukur açtırmakta da mecbur değiliz. Ama onun da faydası olacaktır.
Ağaç dikiminde burgu ile çukur açtırmaya tamamen karşıyım. Ama direk dikerken işe yarar burgu.
Toprağınızın durumunu bilmiyorum ama, tavsiyem yaş tarlada bu işlemlerin hiç birini yaptırmayın.

Analiz sonuçlarınızı da buradan paylaşın bence.

Fidanlar için teşvik almıyorsanız mavi sertifikalı fidan olmasa da olur diye düşünüyorum.
Ben teşvik kullanmadım ve sarı sertifikalı fidan aldım. Henüz bir yaşındalar. Şuan bir sıkıntı yok.
Yanlış hatırlamıyorsam, fidan bulamayabilirim diye Temmuz ayında fidanları ayırtmıştım. Önceden almak lazım fidanları.
Ekiz Fidancılık/Denizli' den aldım fidanları. Bir sorun isterseniz, fidan var mı ellerinde.

Kapama bahçe kurulum aşaması çok önemli.
Temelleri bu aşamada atıyoruz.
Telafisi mümkün olmayan hatalar yapmamamız lazım.
Sakin ve emin adımlarla yol almalıyız.
İşiniz çok dikkat ve özen istiyor.
Acele etmeyin.
Bir yıl kazanacağım diye 3-5 yıl sonra eyvah diyerek 8-10 yıl geri dönmeyelim.
Allah kolaylık versin.
Saygılar.

cnrtkt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön