Merhaba, yaklaşık 55 gün önce internetten araştırıp elma sirkesi yaptım. Tarife göre 5 litrelik kabın yarısına elma doldurdum. Üzerine dolacak şekilde içme suyu koydum. Sonra içine 1 çay bardağı sirke, 1 avuç nohut, 2 kaşık bal ve 1 çorba kaşığı kadar salamuralık tuz koydum. Ağzını tülbent bez ve lastikle kapattım. 15-20 gün boyunca her gün tahta kaşıkla karıştırdım. Sonra aklıma geldikçe karıştırdım. Bir süre sonra su bulanıklaştı. Elmalar dibe çökmeye başladı. Üzeri beyazlaştı. Bugün sirkeyi süzdüm. Tadına baktım. Genzimi yakacak keskinlikte sirke oluşmuş. Şaşırdım. 55 günde sirke mi oluyormuş? Şimdi süzdüğüm sirkenin içine yine bir avuç nohut ve tuz attım. Ağzını tekrar tülbentle kapattım. Normalde şu an sirkem kullanılabilecek durumda. Bundan sonra sirkeyi kullansam mı yoksa böyle bir süre daha bekletmeli miyim?
Bu arada 1 ay önce temizlik için portakal sirkesi de yaptım. Yıkayıp suyunu sıktığım portakalları 5 litrelik kabın 4'te 3'üne doldurdum. (Suyunu ailecek afiyetle tükettik.

) Üzerini içme suyuyla tamamladım. Sonra içine 1 çorba kaşığı salamuralık tuz ve 1 çay bardağı sirke attım. Onu da aynen elma sirkesinde olduğu gibi 15 gün boyunca her gün karıştırdım. Bugün süzdüm. Tadında portakal kabuğunun acılığı ve sirke tadı vardı. Bu sirkenin içine de bir avuç nohut ve tuz attım. Ağzını tülbentle kapatıp bekleteceğim.