View Single Post
Eski 28-01-2016, 09:23   #2
olmez
Ağaç Dostu
 
olmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2006
Şehir: Muğla
Mesajlar: 225
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feast3874 Mesajı Göster
80*40*30 ölçülerinde bombeli akvaryumumu 2 gün önce kurdum. 12 adet demasoni, 12 adet siyah beyaz kuyruk iceman ve 3 adet mavi prenses balıklarımı akvaryuma bıraktım. balıkların boyu aşağı yukarı aynı 3,5 - 4 cm civarı. Akvaryumumda buralarda temiz akar su altında kayalara tutunarak yetişen bir yosun türünü yetiştirmek istiyorum. Bunun için yosunları kumların altına gömdüm. Bu yosunlar burada köklenerek hayatlarına devam ederler mi, yoksa çürürler mi bilmiyorum. Akvaryum suyunda bariz bir şekilde bulanıklık var. sebebini araştırıyorum. Suda ki kireçten olabilir diye düşünüyorum. Tecrübeli akvaristlerin güzel yorumlarını ve tavsiyelerini bekliyorum. Ayrıca dere kenarlarında yetişen su teresi diye tahmin ettiğim bitkiyi de yetişitrmeyi düşünüyorum. Yorumlarınız benim için çok önemli. Lütfen tavsiyelerinizi esirgemeyin. sağlıcakla.
Moralinizi bozmak isteme Sn.feast3874, ancak akvaryumu kurarken herhangi bir su hazırlayıcısı (Sera Aquatan gibi) kullanmadıysanız yanlış yapmışsınız. Kullandınızsa birazcık sersemlik sonrası balıklarınız uyum sağlayacaklardır. Ben kullanmadığınızı varsayarak anlatayım. Akvaryumunuz yeni kurulmuş, su henüz oturmamış, nitrifikasyon bakterileri henüz ortamda yok-bu nedenle azot döngüsü başlamamış gibi birçok faktör söz konusu şu anda. Olabilecekleri sıralamam gerekirse
-Balıklarınızın vücudunu kaplayan mukoza tabakası henüz oturmamış sert su nedeniyle sıyrılacak. Balıklarınızın yüzgeç kuyruk gibi yerlerinde tiftiklenme göreceksiniz. Vücutlarında yara benzeri tahrişler görebilirsiniz.
-Henüz akvaryumda nitrifikasyon bakterileriniz oluşmadığından, balıklarınızın dışkılaması sonucu oluşacak amonyak nedeni ile balıkların vücutlarında kızarmalar görebilirsiniz. Amonyak nitrite dönüşmeye başladığında bunun nitrata dönüştürülmesi gerekir ki (amonyaktan nitrite, nitritten nitrata dönüşümü nitrifikasyon bakterileri yapar) balıklar için zararsız hale gelsin. Bakteri popülasyonunuz henüz oturmadığından akvaryumdaki fazla nitrit nedeni ile balıklarınızın sık sık kuma sürtündüğünü göreceksiniz.
İlk etap görecekleriniz bunlar olacaktır. Muhtemelen ölümler yaşayacaksınız. Sonrası Azot döngüsünün oturması ile alakalı. Bu nedenle tavsiyem eğer su hazırlayıcısı kullanmadınızsa acilen su hazırlayıcısı alıp kullanmanız. Balıklarda sürtünme varsa nitrit giderici de kullanmanızı tavsiye ederim.
Akvaryumdaki bulanıklık yeni kurulum sebebi iledir, birkaç güne kalmaz.
Bitki konusunu ise bu türlerle hiç düşünmeyin derim. Amerikan cichlidleri (özellikle cüce türler) ile bitki mümkün ancak Afrika cichlidleri ile bitki malesef çok da mümkün değil. Görüşlerini kapatan her şeyi yok etme eğilimindedirler. Bitkileri de öyle. Sert bitkiler seçerseniz belki ama onları da parçalayamazlarsa mutlaka sökerler. Sizin düşündüğünüz su teresinin ise hiç şansı yok. Üstelik su teresi akvaryum ısısında eriyecektir. Soğuk suyu sever çünkü. Suyu soğutsanız balıklar için uygun olmaz. Anlayacağınız hevesinizi anlıyorum ama deneyecekseniz bile tek kök deneyin. Çünkü erime başladı mı akvaryumu yoğun bir şekilde kirletir.
Kayalara tutunan yosun dediğiniz saç yoşunu olabilir. Akvaryumlar için tam bir baş belasıdır. İleride kurtulmak isterseniz tavsiye edilecek tek yol yıkayıp kaynatabileceğiniz malzemeleri yıkayıp kaynatmak, yapamayacaksanız doğrudan çöpe atmaktır. O kadar beladır anlayacağınız.
Neyse dediklerimi bir değerlendirin, yardıma ihityaç duyduğunuz noktalarda sorularınızı memnuniyetle cevaplarız.

olmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön