Analiz sonuçlarını da benim tarlam olsaydı nasıl yorumlardım diye düşününce;
4 ayrı analiz var. Bunlar iki farklı yere analiz ettirilmiş. Anladığım kadarıyla IA ve IB aynı yerin farklı analiz sonuçları, IIA ve IIB de aynı yer. Hangi analiz güvenilirdir bilmiyorum.
Dökümanları daha düzgün olduğu için gübretaş'ınkilere bakalım.
Her iki arazide de ortak noktalar, organik maddenin düşüklüğü ve kalsiyum yüksekliği. Buna rağmen gübre tavsiyesinde kalsiyumlu gübre tavsiye etmişler. Ben olsam tavana vurmuş kalsiyum değeriyle asla kalsiyumlu gübre vermezdim. Buna karşın yeterli görünmesine rağmen kalsiyum ile gerekli dengeye yaklaşmak adına magnezyum verirdim (magnezyum sülfat-epsom tuzu). Çinko az mı değil mi belli değil, sonuçlar farklı çıkmış. Gerçekten az ise tamamlamak gerekli. Bor sonuçları önemli. Analizde 1 ppm'in altında çıkarsa 1,5ppm'e yükseltecek kadar bor verilmeli.
Toprağın sığ olduğu düşünülürse azotlu gübrelerin toplam miktarlarını sabit tutup verilme sıklığı arttırmak daha mantıklı olur diye düşündüm.
Elbette en temel problem organik madde. Mevcut seviyeyi ne yapıp edip yükseltmek gerekli. İyi yanmış hayvan gübresi hem organik maddeyi arttırır, hem de zengin mineral içeriği ile faydalıdır. Organik maddenin esas faydası toprağın canlı tutulmasında olacaktır. Yüksek organik maddeye sahip toprakta besinler yıkanmaz, mikroorganizmalar mineralleri yavaş salınımlı gübre gibi köklere azar azar verirler, toprağın katyon değiştirme kapasitesi yükselir. Bu da daha fazla pozitif iyonlu mineralin toprakta tutulması sonucunu doğurur.
Organik maddeyi arttırmak için yazlık kışlık örtü bitkisi ekmeyi ve zamanında toprağa karıştırmayı ihmal etmemeli. Ayrıca bahçelerinizden çıkan budama artıkları
vb. organik maddeyi öğüterek kompostlaştırmayı sürekli yapılan mutad bir işlem haline getirmeniz, elde ettiğiniz kompostu da toprağa karıştırmanız organik madde bakımından çok faydalı olur.
Humik asit ile ilgili tesbitiniz doğru. Diğer faydalarının yanısıra alttaki sert tabakanın kırılarak köklerin nüfuz etmesine de yardımcı olur. Ancak azar azar bir çok defada vermelisiniz. Toprak miktarının az olması mineral gübreler ve humik asit için bence böyle bir zorunluluk doğuruyor. Yanmış hayvan gübresini ne kadar çok verseniz o kadar iyi.
PH seviyeleri iyi. Bu durumda ne kireçlemeye ne de kükürtlemeye bence gerek yok.
Fosfor için de bir şey diyemiyorum. Birinin çok az dediğine biri fazla demiş. Organik maddesi düşük toprakta fosforu tutmak çok zor, kolayca yıkanır. Kökler çok sığ olduğu için derinden alma imkanı da yok. Organik madde yükseldiğinde mikroorganizmalar vasıtasıyla kalıcılığı yükselir.
Böyle çelişkili sonuçlar karşısında Laben
vb. gibi ciddi bir laboratuarda analizi tekrarlatmayı düşünebilirdim.