View Single Post
Eski 25-01-2016, 23:23   #24
dusunenadam
Ağaç Dostu
 
dusunenadam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: KIRIKKALE
Mesajlar: 490
Sn Alper, zeytin konusunda ben de tereddütlüydüm başlarda. Yazları güneşli, sıcak ve nemli, kışları ılıman ve nemli ortamlarda yaşıyor (Ilıman iklim, deniz veya göl kenarları vs). Yalnız gördüm ki zeytin, Anadolu insanı gibi kanaatkar ve dayanıklı bir tür. Bence bizim buralarda da bonsaisi yapılabilir. Bu zeytin bende ikinci kışını geçiriyor. Ağacım yaz-kış balkonda. Balkonum kuzey cephe. Yazları sabah 2 saat güneş görüyor. Kışları çok görse yarım saat... Dediğim gibi kanaatkar bir tür. Buna bağlı olarak, büyüme konusunda da pek acelesi yok. Çok su verdin-az su verdin demiyor. Çok güneş az güneş demiyor... Kesinlikle denemelisiniz.
Ağaçları kışın içeri alma konusunda sıkıntılar yaşadım. Siz böyle bir hataya düşmeyin. Soğukta kalmış ağacı, donmasın diye içeri alırsanız perişan oluyor. Daha sonra tekrar dış ortama çıkardığınızda hüsran... İçerisi derken sıcak ev ortamını kastediyorum. Ama mesela ısıtması olmayan kapalı bir balkonunuz varsa olabilir.
Ben -5 derece ve daha soğuk zamanlarda ağaçlarımın üstüne poşet geçiriyorum. Böylelikle ağaç tepeden gelen dondurucu havaya maruz kalmadığı gibi bulunduğumuz yerin iklimine de alışmaya başlıyor.
Bende birkaç tane tohumdan yetiştirdiğim, limon, citrus gibi 3-4 yaşlarında narenciye ağaçları da var. Onlar bile kışa alıştı. Soğukta gayet iyiler. Sıcak ortama girdiklerinde eminim hemen kendilerini bırakacaklar. Hatta bir tane de Afrika mavi salkım ağacım var. Onu dahi soğuk kış mevsimine alıştırdım. Keyifleri gayet iyi.
Şu ana kadar bana bakımı en ızdıraplı gelen tür acer palmatum türü. Onun da kışla sorunu yok. Sıcak ve kuru yaz ayları sorun.
Selamlarımla...

dusunenadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön