Teşekkür ederim,değerli bilgileriniz için, bu arazide yıllık bitkilerden verim alamayınca fındık dikilmiş karakucak bilgilerle, çevremde bilgi ve deneyimle çalışan kimsede yok.ziraat mühendisleri kurumlarda ne kadar gübre ilaç satacağına bakıyor.ülkede 5 milyar cirosu ihraç malı üreten çiftçi bu ülkenin en bilgisiz ve karakucak çalışan kesimidir,bende dahil olmak üzere.Bu arazide dediğiniz gibi mevcudu iyileştirmekten başka çarem yok,sıfırdan başka bir meyve ile uğraşamam.3.yol satıp kurtulmak,ama emek verdik yıllarca, kıyamıyoruz.Çevre çiftçiler kök mesafesi uygun olan bu tür arazilerde derin sürüm veya tıraktör çapalaması yapıyorlar. Bende denedim birkaç yıl kazayağı ve 2015 şubatında da çapalama yaptırdım.bununda riskli yanı fındık kök kılcalları yüzeye ve yana yürür derler,acaba zarar verir mi diyorum ama göreceli olarak büyümede fark attı bunu gözlemledim.Analizlerde de aynı örnekten çok önemli farklılıklar var,bir miktar tolerans olur ama bu kadar olmaz diyorsunuz ve tereddütleriniz çoğalıyor.10 yıl önce 4 yıl arayla kök başına 100 kg yanmış hayvan gübresi de attım. PH yüksek çıktığı zamanlarda kükürt uyguladım, bu yılda yarısına uygulamam gerekiyor .Mesela kükürt ü gıranül tavsiye ettiler , yarımcadaki firma erimez dedi, laborant erir ve daha etkili dedi, bende bir çuval aldım denedim,ilk kardan önce birkaç kökte toprağa karıştırdım,1,5 ay önce, bırakın erimeyi daha çok sertleşti ve kıyılmış çakıl taşı gibi oldu.Velhasıl öğreneceğimiz çok şey var. Belki, yeni üye olarak misafirlik süresini beklemeden konuya girmem yadırgayıcı bir durum olabilir.ama ben forumdaki yazıları epeyce inceledim.Böylesi emek verilerek paylaşılan bilgilerden bence çok sayıda insanın faydalanması gerekir.selam ve saygılarımla.
|