View Single Post
Eski 21-01-2016, 01:26   #92
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi haleoyaci Mesajı Göster
Merhaba foruma yeni üye oldum. Yerden ısıtma ile ilgili araştırma yaparken rastladım. Benim sorum şu, tam bir örnek resim bulamadım ama aşağıda yakın bir örneğini bulabildiğim amerikan evlerinde zeminin altında toprakla arasında bir boşluk kalacak şekilde yapıyorlar. yani ev direkler üstünde gibi oluyor zeminle tek bağlantısı kolonlar. hatta filmlerde görmüşsünüzdür bir kaç basamakla verandaya çıkılır o veranda seviyesinin altı boş oluyor zemine kadar bir nevi su basmanı gibi. yukarıda anlattığınız ısının toprağa iletilmesi sorununu engellemek için mi yapılıyor acaba bu bilginiz var mı? bir de iklim ve zeminler açısından türkiye'de de kullanılabilir mi bu sistem acaba? şimdiden teşekkürler.
Hayır, öyle bir amacı yok. Bu şekilde olan evler genellikle nisbeten eski evlerdir. Yeni yapılanlarda evin dış kenarları üzerine tam oturacak şekilde çepeçevre perde beton duvarlar vardır. Duvarların üzerine taşıyıcı çelik kirişler koyarlar. Binalar genelde hafiftir ve bu beton duvarlar ve çelik kirişler binayı taşır. Bu binalarda beton duvarların olduğu yeri de geniş ve yekpare bodrum olarak kullanırlar. Binanın tüm tesisatı da bodrumun tavanındadır. Evler çoğunlukla hava ısıtmalıdır, dolayısıyla her odaya bir gidiş, bir de dönüş hava kanalı vardır. Bu kanallar da bodrumdan binanın ilk ve (çoğunlukla) ikinci katına dağılır. Bir çok evde, binanın ısıtma sistemi (brülör vs) bu bodrumda bulunur. izolasyon ile bir ilgisi yok yani.

Örneğini verdiğiniz evde aksine evin tabanı dış hava ile temas halinde olduğu için ısı kaybı sorunu vardır (ülkemizde kolonlar üzerinde duran binalardaki altı boş daireler gibi).

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön