266. Bu gün 05 Kasım 2015 Perşembe. Yeşil domatesleri kızarsın diye terasa koymuştum ve üzerini naylonla örtmüştüm hepsi çürümüş, köylüler domatesin üzerine naylon örtüyorlardı ancak onlar bu işi dışarıda hava alan bir yerde yapıyorlardı ben hava almayan yerde yaptığımdan oldu herhalde, bunu sormam lazım.
267. Bu gün 07 Kasım 2015 Cumartesi. Sabah bahçeye vardığımda hava çok güzeldi sabahtan öğlene kadar 11 adet ağaç çukuru açtım öğleden sonra da 4 çukur açabildim. Toplam Fernor ceviz fidanları için 53 adet çukur açmış oldum toplam 70 adet olacak.
268. Bu gün 12 Kasım 2015 Perşembe. Sabahtan öğlene kadar 12 ağaç çukuru açtım. Öğleden sonra koyun gübresi veremediğim ağaçlara 1 kova gübre verdim. Bahçenin üst tarafına kireçli olan yerlerde açtığım ağaç çukurlarına 1 kova koyun gübresi dökmeye başladım, aslında ağaç çukuruna gübre vermek istemiyordum çünkü gübre her ne kadar 5 senelik olsa da usulüne uygun fermente edilmediğinden dolayı fidanlara zarar verebilir diye düşünüyordum, fakat toprakta organik miktar az olunca faydası zararından çok olacak gibi geldi, hem eskiler böyle yapmıyor muydu? Alttaki 3 sırayı Temmuz ayında budamamıştım keşke budasaydım, çünkü çoğunda lider kaybolmuş Y şeklini almış, onları budamayla düzeltmek daha zor olacak, o yüzden Mart ayındaki ve Temmuz ayı başındaki budama çok önemli. Yaz budaması Haziran 15-20 si gibi de yapılıyor, eğer bu tarihte yapılırsa yanına dikilen sopanın en az 1,5 – 2 m olması gerekiyor ki tek bırakılan sürgün bağlanabilsin ve rüzgardan kırılmasın. Sürgünler Temmuz ayında biraz daha pişkinleşiyor ancak tek sürgün daha az uzama şansına sahip olabilir. En iyisi Haziran 15-20’de yaz budaması yapmak ve yandaki sopayı (herek) uzun bırakıp ona bağlamak Temmuz ayında da gövdeyi güneş yanıklığından korumak için kireç ile boyamak. Öğleden sonra büzü açmak için belediyeden küçük bir itfaiye aracı geldi, onunla büzün üstünden su verildi ertesi gün yan komşu İbrahim abi aradı; büzün içinden 63 lük boru geçirdim dedi. Ancak boru ekliymiş çıkmış halbuki o kadar tembih etmiştim sakın ekli boru ile iş yapma diye Pazartesi tekrar uğraşacağız hayırlısı.
|