264. Bu gün 27 Ekim 2015 Salı. Artık bahçeye giderken şu işi yapacağım diye gidiyorum ve işlerin bitmesi açısından çok faydalı oluyor. Eğer yorucu bir iş varsa yanında daha kolay bir iş seçiyorum. 3-4 gündür yağmur yağdı ve arkasından 3 gün hava iyiydi ben de motorlu çapa yapmak için bu zamanı bekledim. Sabahtan itibaren akşama kadar alttan 2 sıra arasını çapaladım. Burası en çok ot olan yer. Arazide biraz ot vardı bu nedenle çapa makinasının çapasının arası otla doluyor, bunu ilk başta el testeresi ile temizledim daha sonra temizleme işini de bıraktım çünkü toprak nemliydi ve yukarı çıkarken 2 nci vitese alınca çapanın demirleri yeterince iş görüyor ve kendini bir miktar temizliyor. Domates ektiğim yere giremedim çünkü burada bitki boyu büyük onları da hava biraz soğuyunca, bitki ölmeye başlayınca deneyeceğim. Zannedersem o zaman kolay olacak. Ağaçların etrafına gübre atmıştım, çapa yaparken bu gübreleri de toprağa karıştırabildim, arazi temizlendiği için bir dahaki sefer çapa yapmak kolaylaşacak. Ancak traktör sürmediyse ve toprak sertse çapa yapmak zorlaşıyor bunun için de çapa makinasının pulluğunu kullandıktan sonra çapa yapmak belki sorunu çözer. Bir de akşama kadar çapa yapmak çok yorucu oluyor, en iyisi her gidişte bir arayı çapalamak, bunun için yeterli zaman olacağını zannediyorum. Akşama doğru sondajın üstünü izocamla kapattım ve naylonla örttüm. Evin ve sistemdeki suyu boşalttım, damlama suları arazide serili kalacak bu nedenle en sonlarını açtım. Bu tedbirlerle geçen sene herhangi bir don zararı olmadı. Domatesleri topladım yaklaşık 100 kg yeşil domates çıktı onları güneşten kızarsın diye evin balkonuna koydum. Ağaçlar halen yaprak dökmedi. Geçen hafta Fernor alacağım firmayı aradım ismimi yazıp yazmadıklarını sordum yazılmış. Fidanların sökülmesi için kırağı olmasını ve yaprak dökmelerini bekliyoruz, muhtemelen Kasım 15 den sonra sökmeye başlayacağız dediler. Fidanlar Bursa/İnegöl Arda Fidancılık’tan gelecek İbrahim Balkal’dan.
265. Bu gün 31 Ekim 2015 Cumartesi. Sabahtan asmaların arasını çapaladım, asmaların damlama borularını topladım. Önümüzdeki yıldan itibaren su vermeyeceğim çünkü 2016’da üçüncü yılına girecekler hem o bölge sulak. Öğleden sonra 6 adet ceviz çukuru açtım. Ceviz yaprakları yavaş yavaş dökülmeye başlamış ancak hava sıcaklığı eksi derecelere inmedi.
|