261. Bu gün 10 Ekim 2015 Cumartesi. Sabah giderken yolda hava sıcaklığı +4 dereceyi gösteriyordu artık havalar soğumaya başladı. Bahçeye vardığımda bundan önceki hafta yağmur yağdığından dolayı toprak tavındaydı. Sıra aralarını çapa makinası ile çapa yapabilirmiyim diye baktım ancak bu gün ben tavuk kümesini bitirmek için gelmiştim o nedenle bu işi sonraya bıraktım, hem de bazı otlar ölünce daha rahat alınır diye düşündüm. Nasıl olsa Kasım ayında yağmur yağar ve arkasından güneş açar, toprak tava gelince bu işi yaparım dedim. Öğlene kadar tavuk kümesinin bahçesinin teliyle uğraştım ve bitirdim. Keşke bu kümesi betondan yapsaydım, hem bu kadar uğraşmazdım hem de daha sağlam ve ekonomik olurdu, neyse bu deneme oldu bir daha kümes yapacak olursam en iyisini yapabilirim. Öğleden sonra 5 adet ağaç çukuru açtım ve rutin işlerle uğraştım.
262. Bu gün 15 Ekim 2015 Perşembe. Havalar halen iyi gidiyor don olmadı. Sabah 1 saat geç kaldığımdan dolayı trafik vardı. Öğlene kadar çadır demirlerini kurdum çünkü Aralık ayında Fernor ceviz fidanları gelirse ve hava ağaç dikilemeyecek kadar soğuk olursa gelen fidanları çadırın içine toprağa koyacağım ve hava müsait olunca dikeceğim, bir tedbir olacak. Daha sonra 6 fidan çukuru açtım, sondaj kulübesini düzenledim, çapa römorkunu sondaj kulübesine aldım ve dışarıda işe yarayan bütün tahtaları tavuk kümesinde topladım. Olmak üzere olan domateslerden topladım, balkona güneşe koyuyorum ve günde 3 öğün yiyorum. Önümüzdeki hafta artık yeşilleri de toplamak lazım çünkü havalar soğuyacak.
263. Bu gün 19 Ekim 2015 Pazartesi. sabahtan itibaren her ağacın etrafına 1 kova koyun gübresi attım. Bu işi yağmurlar başlamadan yapmam gerekiyordu çünkü taşıması sorun. İlk önce römorklu çapa makinasını denedim ancak toprak sürülü olduğundan dolayı tekerlekler patinaj yaptı, ben de el arabası ile bir sıra arasından taşıdım ve oradan ağaçlara kovayla taşıdım. Bir günde 120 ağacın dibine gübre atmışım. Yeni dikeceğim ve çukur açtığım fidan yerlerine gübre atmadım çünkü gübre her ne kadar 3-4 yıldır dışarıda beklese de iyice yanmış olduğuna güvenemedim. Şunu anladım ki toprağın organik miktarını artırmak için her sene mayıs ayında gübreyi fermente işlemine tutup sonbaharda bahçeye atmak gerekiyor.
|