Sistemi kurduğumdan beri iki ay geçti sayılır.
Zaman geçtikçe aklıma takılan sorulara deneme yanılma - karşılaştırma yöntemi ile cevaplar almaya çalışıyorum. Kendimce bir çok deney yaptım. İsmail Bey, dediğiniz gibi bize gerekli olanlar besin-ısı-ışık. Besin ile şimdilik fazla uğraşmak istemediğimden Kudret Bey'den aldığım besin kitlerini kullanıyorum. Isı ile alakalı en önemli sorunun ısı kaybını önlemek olduğunu düşündüğümden, oda yalıtımı iyi yapıldı, geceleri -3°C'leri görmemize rağmen oda sıcaklığı +14°C derecenin altına düşmedi. Zaten benim de en büyük amacım doğru ışık kaynağını bulabilmek. Tabi bunu yaparken de, hem ürün fiyatının düşük hem de enerji sarfiyatının az olması için uğraşıyorum. Sanıyorum 1 sene zarfında amatör arkadaşlar için, şu ürünü tavsiye ederim diyebileceğim. Aklımda deneme amaçlı bir kaç fikir daha var. Henüz LED ışık denemedim. Diğer deneyler için havaların ısınması gerekli, zira odayı ısıtın tek şey ışık kaynakları. Ayrıca Sayın kiziltan'ın dediği gibi, ışık kaynaklarının bitkilere uzaklıkları ile alakalı da bir çalışmam olacak. Hem mekan hem de vakit darlığından dolayı ve her bitki için ayrı ölçümler gerektiğinden; bitki çeşitliliği şimdilik düşünmüyorum.
|