Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ
Sayın Dumlupınar, aslında geçen sene de aynı hastalığa yakalanmışlardı. Hastalıklı yaprakları kesmiş, mantar ilacını bir hafta arayla iki kere vermiştim. Düzelmişlerdi, çok da iri, bol çiçeklenmişlerdi.
Sulama konusunda haklı olabilirsiniz, tabaklarında su kaldığını hatırlıyorum. Havalar da soğuk gidince toprak hep ıslak kaldı
Bugün sizin dediğinizi yaptım, saksı tabağını aldım ve saksıyı odun parçalarıyla yükselttim. Hasta yaprakları temizledim. Mantar ilacı da sıkacağım, sulamayı da azaltayım, bakalım ne olacak
İnşallah toparlar da çiçek görürüz, geçen sene frezya sayısını çoğaltmayı planlıyordum, böyle giderse elimdekinden de olacağım.  
|
Sn.Sûz-i Dilârâ tekrar merhaba,saksının altlığını alarak,odun parçaları ile saksıyı da yükselterek yapılacak en iyi şeyi yapmışsınız.Kökler su içinde kalmasın ki toprakta oksijen kesilip köklerde çürüme meydana gelmesin.Saksının tabağında kesinlikle su kalmaması gerekir.Zaten problemde büyük ihtimalle bu durumdan kaynaklanıyor.
Mantar ilacını kullanma talimatına uygun şekilde uyguladığınızda faydası olabilir.Yapraklarda bu probleme rağmen çiçeklenme yine olabiliyor.Bir önerim daha olsun.Bir süreliğine toprak ıslaklığını kaybedip normal nemli duruma gelene kadar yağmurdan da saksıyı uzak tutun.
Frezya soğanlarınızı çoğaltmanıza gelince,bir sorun olursa Mayıs ayının son haftasında size istediğiniz kadar soğanı hediye olarak gönderebilirim. Soğanları sökünce size özelden mesajla bildiririm. SELAMLAR...