Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi saleri
Sizin ağaç talaşlarını ve balık başlarını görünce aklıma büyük dedelerim geldi.
1960 larda fakirlik zamanları hayvan gübresi kıt.
Ensüpergelişim veya Herdem gibi enva-i çeşit gübre üretilmemiş.
Kompostumuzu , sıcak mı yapsak soğuk mu saklasak tartışmaları başlamamış.
EMA desen ama, BOKASHI desen Bu kaç ki anlaşılan yıllar.
Bizimkiler alaf dediğimiz taze ağaç sürgünlerini yapraklarıyla kesip sebze ektikleri tarlalara gübre niyetine gömerlermiş. Birde hamsiyi çuvallara doldurup fındık bahçelerine.  .
Yüzlerce enzimatik reaksiyonun ne işe yaradığını ya da hangi iz element nereye fayda eder bilmeseler de - aslolanı - en organik şekilde hallediyorlarmış.
|
Çok güzel yazmışsınız gerçekten de öyle madde içeriği hakkında bilinmiyordu ama iç güdüsel olarak ve deneme yanılma yöntemi sayesinde gübre olduğu biliyordu... bende sizin gibi büyüklerimden duydum eskiden o kadar fakirlik varmış ki hayvan dışkısı bile değerliymiş (şuan değerli olmasının nedeni hayvan bakılmıyor o ayrı mesele) hayvan gübresi tezek yapıp yakmak için kullanılıyormuş. Bahçeye dökmeye gübre bile yokmuş... benim duyduklarım evlerin foseptik çukurlarında biriken insan dışkılarını kullanıyorlarmış bahçe için duyduğumda şuan sizin gibi çok ama çok şaşırmıştım

(Tarımda insan dışkısı kullanmak çok zararlıdır nedeni dışkı ile geçen hastalıklar)
Sonra eğitim gereği araştırma yaparken İsrail'de insan dışkısı uygulanan tarım bahçelerinde verimim çok yüksek olduğu tespit edilmiş ve bunun üzerine yapılan çalışmalarda insan dışkısı özel sterilizasyon mekanizmasından geçirildikten sonra tarımda kullanılmaya uygun hale getirilmiş... Buraya nasıl geldim bilmiyorum ama bildiğimi sizlerle paylaşmak istedim.
Sonuç olarak bence her şey gübre olarak kullanılabilir uygun şartlar sağlandığında ^^