Anaçlar
Mesela O’Henry şeftali türünü çok beğendiniz. (O’Henry şeftali türüne dair ek bilgi:
eftali Fidan O HENRY, Saksda, +120 cm - Fidan Sat, Fide Sat, internetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri) Bir O’Henry çekirdeğini diktiğinizde yine bir şeftali türü çıkar. Belki lezzetli olur, belki lezzetsiz olur ama bir O’Henry olmaz. Aynı türe sahip olmak için bir anaca O’Henry ağacından alınmış bir dalı aşılamanız gerekir. Bütün O’Henry şeftali ağaçları genetik olarak birbirinin aynısıdır. Eğer babannenizin bahçesindeki O’Henry şeftalisini çok sevdiyseniz bir fidanlıktan aynı türü alabilirsiniz, babannenizin ağacından dal almak zorunda değilsiniz. (Ağacın dikildiği çevre koşulları meyvenin lezzetini etkiler.)
Meyve ağacınız için anaç seçerken toprak koşullarına, drenaj ve taban suyu durumuna, kuraklık/sulaklık durumuna, iklim koşullarına, hastalıklara dayanıklılığına göre seçmelisiniz. Anacın bodur olup olmaması önemli bir kriter değildir çünkü her koşulda meyve ağacını bodur tutmak için düzenli budama şarttır. Ama eğer koşullarınıza uygun anaçlar arasında yarı bodur olan varsa onu tercih edebilirsiniz.
Çoklu dikim
İki, üç hatta dört fidanı yakın bir şekilde (45 cm mesafe ile) dikerek tek bir ağacın kaplayacağı alanda birden fazla türde meyve elde edebilirsiniz. Bu dikimde ağaçların iç tarafa gelen dallarını budayın, dış tarafa doğru dallanmalarını teşvik edin. Aynen tek bir ağacı buduyormuş gibi açık bir merkez oluşturmaya çalışın. Meyve türlerini seçerken cinslerin olgunlaşma zamanlarını dikkate alırsanız uzun süre boyunca taze meyve toplayabilirsiniz. Örneğin bir erken, bir normal, bir de geç çeşit elma fidanını bu şekilde dikerek tek ağacın kaplayacağı alandan 2-3 ay boyunca elma toplayabilirsiniz. Fidanları seçerken aynı anaca aşılı olmaları uygun olur. En azından benzer toprak ve sulanma istekleri olan türleri seçmelisiniz. Bu dikim yönteminde köklerin besin maddeleri için yarışması durumu da ağaçları bodur tutmaya faydalı olacaktır.
Çoklu dikimin bir faydası ağaçların tozlaşmasını arttıracağı için daha verimli meyve oluşumu sağlar.
Tek ağaca çoklu aşı yerine tek çukura çoklu fidan dikimi daha iyi sonuç verir. Çünkü çok aşılı ağaçlarda anaçta bir sorun olursa tüm çeşitler kaybedilmiş olur. Ya da daha kötüsü aşılı dallardan bir kaçı ölürse ağaç bir yana yatık şekilsiz bir halde kalabilir. Eğer çok aşılı fidanları denemek istiyorsanız güçlü gelişen türleri yaz budamasıyla kontrol altına alıp zayıf gelişen türleri kış budamasıyla güçlendirmeye dikkat etmeniz yerinde olur.