Bu kitaptan bazı bölümlerin özetini çıkardım:
Neden küçük meyve ağacı?
Küçük meyve ağaçları daha az yer kaplar. Bu sayede sahip olduğunuz alanda daha fazla çeşit meyve ağacı yetiştirebilirsiniz.
Küçük ağacın bakımı da daha kolay olur. Meyve ağaçları sağlıklı ve üretken kalmak için düzenli bakıma ihtiyaç duyar. Yılda iki kere budama, meyve seyreltmesi, meyve hasadı, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi işlemleri küçük bir ağaçta merdiven kullanmadan ayakta durarak halledebilirsiniz.
Büyük bir meyve ağacı bir ev halkının ihtiyacının çok ötesinde meyve verir. Örneğin 3,5 - 4 metre boyundaki aslında küçük sayılabilecek bir elma ağacı rahatlıkla 1500-2000 civarı elma üretebilir. Bu boyuttaki bir ağaçta meyve seyreltmesi yapmak için ağaca tırmanmanız gerekir. Hadi diyelim seyreltme yaptınız ve seyreltme sonrası ağacın meyve sayısı 600 civarına indi. Bu elmaların hepsini toplamak için yaklaşık 3 hafta boyunca devamlı olarak ağaca tırmanmanız gerekir. Bunu da yaptığınızı varsayalım. Elmaların bir kısmı kurtlansa ve de kuşlara kaptırsanız bile geriye kalan yaklaşık 500 adet elma eder. Pek çok aile bu kadar çok elmayı tüketmekte zorlanır.
Daha gerçekçi senaryoda ise devamlı olarak ağaca tırmanmaya üşenirsiniz. Seyreltme yapılmadığı için küçük boyutlu kalmış elmalardan alt dallardan yaklaşık olarak 60-100 tane toplarsınız. Üst dallardaki elmalar toplanmadıkça yere düşer, çürür ve burada üreyen kurtlar sayesinde gelecek sene çok daha ciddi bir kurtlanma sorunu yaşarsınız.
Kayısı, şeftali, erik gibi ağaçlarda meyveler hep bir anda olgunlaştığı ve de depolamaya gelmediği için bu sorun daha da ciddi yaşanır.
Ağaçlar düzenli budanıp küçük tutulduğunda meyve adedi de sınırlanacağı için meyveler daha iyi değerlendirilir. Ayrıca daha fazla çeşit meyve ağacı dikebileceğiniz için bir anda kilolarca meyve yerine haftalarca makul miktarda meyve hasadı yapabilirsiniz.
Yazar şu elma ağacından yılda 80 adet elma elde ediyormuş.
