Geçtiğimiz sezon neredeyse yetiştirdiğimiz her sebzenin hasadında ağırlıklarını da not aldık ve sezon sonu bitki sayısına bölerek ortalama verimlerine baktık.
En tutarlı ve son meyveye kadar disiplinli davrandıklarımız ise domatesler oldu. 25 farklı çeşit yetiştirdiysek de aşağıda hepsini değil, hem geçtiğimiz yılın etkinliğinden bize gelen, hem de etkinlikten gelmeyen ama bu yıl etkinlikte paylaşmış olduğumuz domates çeşitlerinin bitki başına ortalama verimlerini veriyorum.
Tüm çeşitler aynı çimlenme takvimine sahip olup aynı şekilde hazırlanmış yataklarda, aynı sulama yöntemi ve miktarına ve diğer beslenme yöntemlerine sahiptiler.
Bu veriler genel geçer sayılamazsa da en azından kendi bölgemiz için dikkate alınabilecek bir veri sayılabilir. Bizde görece az meyve veren bir çeşit başka bir iklimde şaşırtabilir veya tam tersi. Tabii ki miktar her şey değil, ayrı konu.
Özellikle sezon başında çiçek burnu çürüklüğü görülen meyveler ve sezon sonu yeşil kalan meyveler tartıma girmediğinden ortalamaya pozitif etkileri olmadı. Bu durum da kısmi olarak yine iklim ve bölgeyle ilişkilendirilebilir.
Bitki başına ortalama verimler:
Alakır etlisi (köpek Hayası) : 8140 gr.
Black From Tula : 3125 gr
Burdur Yerli Domates : 15.900 gr.
Burdur Yerli Domates(Patates yapraklı) : 10.850 gr. (Tek bir birey olduğundan ortalama sayılmaz)
Bursa Dağlı Kırmızı :12.000 gr
Cherokee Purple : 3083 gr
Çizgili İstanbul : 2850 gr
Heybetli : 8825 gr
Rouge d'Irak : 4422 gr
Siyah Koyulhisar (Kara domat olarak paylaşıma eklemiştim) : 3957 gr