Merhaba sn kmesne,
Bulunduğunuz yerdeki son don tarihini meteorojiden öğrenebilirsiniz. Ankara'da mayıs ayındadır mesela. Eğer evde viyol'e ekecekseniz, yani ısı sorunu yoksa bulunduğunuz ildeki son don tarihinden 8-10 hafta önce çimlendirebilirsiniz.
Biberler 20 litrelik bir saksıya en fazla iki tane ekilebilir. Sanırım herkes bir tane tavsiye edecektir. Eğer bir sitede oturuyorsanız ben şahsen bahçeye dikmenizi tavsiye etmem. Çocukların ulaşabileceği bir yerde bırakmamakta fayda var. İnsanların acillik hatta yoğun bakımlık olduğu yazılıyor bu biber için.
Forumda şaşırtma dedikleri bir işlem var. Bitki 4 yapraklı olduğunda küçük plastik bardak boyutlarında geçici bir kaba bazı işlemler yaparak alıyorsunuz. Bu bitkinin adaptasyon yeteneğini arttırıyor sanırım. Bir de tepe alma dedikleri bir teknik var. Onu da araştırabilirsiniz. Bu teknik ile gövdenin daha kalın olması sağlanıyor. Son olarak ben tohumun üstü iki santim toprak ile kapatılır diye biliyorum. Bir parmak uzun bir mesafe gibi geldi. Ayrıca sulama işini de fıs fıs ile toprağı nemli tutacak kadar tavsiye ediyorlar.
Bir de asprinli su ile sulandığında viyolde ki tohumların daha düşük sıcaklıkda daha yüksek oranlarla çimlenebildiğini okumuştum. Erkencilik istediğim için bunu da deniyeceğim.
Sn. kmesne, yukarıda yazdıklarım, benim bu forumda biber sayfasında okuyup aklımda tuttuklarım. Daha once hiç bir bitkiyi tohumdan yetiştirmedim. Yani Pratik bir bilgim yok. Lütfen bunu da göz önünde bulundurup tohumlarınızı ona göre yetiştirin. Bende acı biber seven biri olarak bu sene bu biberden yetiştireceğim. Umarım ikimizin de bolca meyvesi olur.
|