Konu: Kefir
View Single Post
Eski 16-08-2007, 17:02   #97
nevsune
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
1. Tahmini olarak 1 litre (=kilo) süt için 30-40 gram dane yani 3-4 çorba kaşığı dane 20-30 C dereceler arsı sıcaklıkta 24-36 saat içinde ideal bir kefir üretmek için yeterlidir. Ama sizinde bildiğiniz gibi, kefir danelerinin mikrobial florası çeşitli etkenlerden dolayı değişmektedir. yukarıdaki oranı esas almak şartı ile dane mayalama oranı ve fermentasyon süresi değişir.
2- Kişiden kişiye değişmekle birlikte, normal olarak 24-36 saatlık bir fermentasyon süresi öneriyorum.
4.Kefir oluştuktan sonra kefiri Buzdolabı sıcaklığında (4-6 C dereceye) depolayın bu kefirin fermentasyonu çok yavaşlatır.Bunun sonucuda ekşi tad oluşumu yavaşlar.
Fermentasyon süresini damak zevkinize göre ayarlayın. uygun tad oluştumu bunu sabitlemek için buzdolabına kaldırın. Hemen tüketebilirsiniz..
5. Günlük yapabilirseniz daha taze ve mikrobiyel aktivitesi daha fazla olur ama sizinde bahsettiğiniz gibi sınırlı zamandan dolayı her gün yapmakta zorlanıyorsanız. Haftada 1-2 defa yapıp buzdolabında saklayınız. Damak tadınıza uygun ise 1 haftalık beklemede hiç bir sorun oluşturmaz. Ancak 1 haftadan sonra asitliğin artışıyla ortama mayalar hakim olmakta asitlik artışı bazı yararlı bakterilerinde aktivitesini engellemektedir. Diğer yandan ise asitlik artışı ile süt proteinlerinin, yağlarının, şekerinin yıkımı ve aminoasitler, peptidler gibi yeni faydalı maddelerin oluşumu artmaktadır. Kısacası. Ne çok uzun nede çok kısa fermentasyon süresini öneririm.. Tecrübelerime göre haftada 2-3 fermentasyon idealdir.

kaynak: kefirtaneleri grubu


Düzenleyen nevsune : 16-08-2007 saat 17:03 Neden: kaynak gösterme
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön