Sevgili aleydi,
Öncelikle güzellik gören gözdedir teşekkür ederim.
Aşağıdaki linkte bu sitenin çelikten Afrika menekşesi üretmek başlığının altında bir yıl önce sorularınızı yanıtlamıştım aşağıdaki linke tıklar o sayfada yaptığım yorumların tamamını okursanız uyguladığım yöntemi açıkladım.
http://www.agaclar.net/forum/afrika-...a/19198-36.htm
Sorularınızın bazılarını da buradan cevaplayayım.
1- Hepsini yapraktan mı ürettiniz?
Evet bugüne kadar sadece bir adet menekşe aldım anneme anneler günü hediyesi olarak sonra menekşe yetiştirmeye başladım ve o günden sonra yetiştirdiğim tüm menekşeler anneme hediyem oldu.
2-Gelişimleri hepsinin aynı gibi.
Dikim zamanları farklılık gösteriyor ama bazılarını aynı anda diktiğim için gelişimleri aynı düzeyde oluyor.Buna aynı anda aynı miktarda (neredeyse damlasına kadar) sulamayı da ekleyince aralarında pek fark olmuyor. Hangi gün suladığımı o sulamada sıvı besin kullanıp kullanmadığımı bir daha ki sulamanın ne zaman olacağını da hep not ettiğim bir not defterim var 1 yıl önce hangi gün nasıl suladığımı bile görebiliyorum.
3-Ektiklerinizin hepsi mi tuttu?
Yukarıdaki linkte de belirtmiştim bugüne kadar dikip de yavru almadığım tek bir çelik bile olmadı.(yöntemi doğru uygularsanız başarmamak mümkün değil.)
4-Çift yumurta ikizleri gibiler
Evet benzerlikleri boyutları dediğim gibi bakımları sulamaları aynı anda eşit olduğu için ama orada 18-19 farklı türde menekşe var baya renkli olacak.
Not: Yukarıdaki linkte saklama kabındaki bir haftalık bekleme süresini iki haftaya çıkardım bir hafta kalıyor bir haftanın sonunda kapağı açıp 15-20 dakika havalandırıp çok az su verip kapağı tekrar kapatıyorum ve bir hafta sonra dışarı alıyorum yani toplamda iki hafta saklama kabında duruyorlar.Toprağa dikimden 40-50 gün mevsim sıcaklık farkı olabiliyor yavruların toprak yüzüne çıktığını göreceksiniz.
''Peki bu saklama kabı ne işe yarıyor?'' diye düşenenler olabilir.
Toprağa yeni diktiğiniz ve damarları olmayan yaprağın su kaybetmesini engelliyor nemli bir ortamda muhafaza etmiş oluyorsunuz zaten toprağa diktikten sonra can suyunu verip saklama kabını kapatıp bir hafta sonra havalandırmak için açtığınızda hala toprağının nemli olduğunu göreceksiniz suyu içeride tutuyor.
Bu yönetimi başka çiçeklerin çeliklerinde de kullanabilirsiniz annemin çay çiçeği dediği bir çiçeği saksıya dikip ya tutmazsa diye hayıflanırken gördüm gittim büyükçe bir poşet aldım ve saksıyı içine koyup ağzını kapattım 3 gün sonra açtığımda dallarında bile damar çıkmıştı şimdi bu çiçekleri nereye sığdıracağım diye hayıflanıyor.
Ayrıca eğer yaz ayaları çok sıcak geçen (G.antep,Adana
vb) şehirlerde yaşıyorsanız evinizi soğutacak bir sisteme sahip değilseniz büyük menekşelerin bile dayanamadığı o sıcağa çeliklerin dayanması mümkün değil bu yaz ayları dışında çeliklerin tutması mümkün.Yaz sıcaklarından korkanlara tavsiyem ise nisan ayı gibi veya nisana girerken sahip olduğunuz menekşelerden çelik almanızdır çünkü deneyimlerim şunu gösterdi ki sıcaklar çelik yaprağını bile eritiyor ancak yavruların yaprakları 5 kuruş veya 25 kuruş büyüklüğünde olursa sıcaktan etkilenmiyorlar yazı böyle atlatabiliyorlar.
Umarım yardımcı olabilirim.
Herkese bol şans...
