View Single Post
Eski 23-12-2015, 22:51   #236
patara67
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
223. Bu gün 24 Nisan 2015 Cuma öğleden sonra toprak numunesini Toprak ve gübre araştırma merkezine götürdüm. 0-30 cm ile 30-60 cm arasında numune almıştım. Oradaki görevli keşke 60-90 cm arasını da alsaydınız dedi, bende artık ancak bu kadar alabildim şimdilik bu yeter dedim ve 110 TL ödedim. Bir ay sonra sonuç çıkar dediler. Oradan TAGEM’e uğradım ve ilk girdiğim yerde cevizden anlayan kimse var mı diye sordum ve bana Dr Haydar Kurt’u tavsiye ettiler, onun yanına gittim, konuyu anlattım ve Fernor diksem ne olur dedim. Bana TÜBİTAK tarafından Kazan’da 5 yıl süresince 12 çeşit yabancı ceviz üzerinde deneme yaptıklarını ve sonuçta Ankara bölgesinin ceviz yetiştirmeye pek uygun olmadığına karar verdiklerini söyledi. Ancak illa yetiştirmek istiyorsanız Fernor, Fernette dikebileceğimi söyledi. Ayrıca Azotlu gübreyi 15 Nisan – 15 Haziran arasında ver ki ağaç kendisini kışa hazırlasın ve Mart ayında gübreyi verme erken uyanmasına sebep olursun, ağaçları 8*4 dikmenin bir anlamı yok ancak öyle yaparsanız fidancılara fazladan para kazandırırsınız dedi ve Bursa da bana yardımcı olabilecek bir kişinin adresini verdi. O kişiyi aradım Fernor’u söyledim bana; Fernor çeşidinin nemli bölgeyi sevdiğini Fransa da bile bu çeşidi dikmeyi azalttıklarını, çiçeklenme döneminde nem olmazsa tozlanmanın yeterince olmadığını ve özellikle yazın Ankara’ nın sıcak olması nedeniyle güneş yanıklığına hassas olacağını söyledi ben de kaolin kullansak dedim fayda etmez dedi. En iyisi chandler dikin bahar donlarına yakalanmaz, Bursa’da bile şu anda chandler’ın yeni yeni açtığını söyledi ve yalnız geç yaprak döker dedi. Ben de Ekim 10-15 gibi Oltan da hava sıcaklığı -2, -4 arasında olabiliyor dedim bana çok bir şey olmayacağını söyledi Ağustos’un 10-15 gibi suyu kesmeniz lazım ve Mart ayında DAP vereceksin ve Mayıs ayından itibaren Haziran başına kadar 2-3 seferde Azotlu gübreyi damlama ile verin ortalama azot miktarı ağaç yaşı başına 100 gr dedi. Bu söylediklerinin bazılarının doğru olmadığını düşünüyorum en iyisi uygulamaya bakmak lazım.
Ulus’tan meyve ağaçları için demir ilacı aldım eriklerden bir tanesinin yaprakları sararmaya başladı. Kafam iyice karıştı keşke kiraz elma,armut veya ayva dikseydim bunlar soğuklardan etkilenmediler. Zaten Haydar Bey de bunu söyledi bölgede ne yetişiyorsa onu dikmek lazım dedi Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yokmuş.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön