View Single Post
Eski 22-12-2015, 22:38   #235
patara67
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
222. Bu gün 22 Nisan 2015 Çarşamba. ‘’ Kork Aprilin beşinden öküzü ayırır eşinden’’ 21 ve 22 Nisan gecesi don olayı oldu. Sabah bahçeye gittiğimde cevizlerden açanların uçları da kararmıştı. Bu soğuklar olmasaydı Nisan ayının başındaki donlardan fidanların çoğu kendini kurtarmıştı. Fidanlara yine bir şey olmayacak çünkü cevizlerin üçüncü gözleri sürgün verecek biz zaten bu sene meyve istemiyoruz. Ancak beni düşündüren bundan sonraki seneler cevizler meyveye yatınca aynı şekilde don olursa o senenin ürünü gitmiş olacak. Bunun için 2 seçenek var Birincisi; bahçeye dondan korunmak için sulama sistemi yaptırmak bunun için de 380 Volt elektriğe ihtiyacımız var ve motoru değiştirmemiz gerekiyor. Bu da yaklaşık 10 – 15 bin TL masraf demek ve ne kadar etkili olacak bilemiyorum. İkincisi; bunu araştırmam lazım, kuruyan veya tutmayan fidanların yerine Fernor ve tozlayıcılarından dikmek bunun için de aralarına dikilebilir bahçe o zaman 8x4 olur tabi Oğuzlar cevizini de daha sonra aşılayacağımızı varsayıyorum. Bu konuda bir uzmandan yardım almak lazım. Bahçeye gitmeden önce Ayaş Belediyesine uğradım yıllık vergiyi yatırdım oradan tavuk kümesi için malzeme siparişi verdim. Bahçeye vardığımda toprak numunesi için 5 yerden toprak aldım 0-30 ve 30-60 cm’den. Daha sonra sondaj borularını hallettim artık kaçırmıyor denemesini yaptım. Bu arada Ayaş belediyesinden büz için geldiler Şefleri kepçeyi görevlendirecek ve bizim sulak olan alt sıranın ortasından 1,5 m çukur açılacak burası hem ağaçların kökünde biriken suyu alacak hem de çeşme suyu veya sel geldiğinde işe yarayacak bence iyi olacak çünkü sonuçta cevizlerin arası kazılacak, zaten onlar yapmasa ben bu yaz mecburen yaptıracaktım. Kepçenin kazacağı istikamette bulunan çadır direklerini İbrahim abi ile beraber söktük ve kaldırdık ben de oradaki pislikleri temizledim ne çok artık varmış. Akşama doğru Ayaş ASKİ’den vilanjör geldi ve hortumu bizim taraftaki büzün deliğinden gönderdiler yoğun uğraşılardan sonra yolun karşısından çıktı. Büz geçici olarak açılmış oldu ancak havalar ısınınca ve orası kuruyunca çeşme tarafından büzün içine bir boru takılması lazım. Bu soğuklar bitince ki 3 gün sonra bitiyor Chandler ve Fernor çeşitlerine bakacağım ne durumdalar diye, eğer kurtardılarsa onlardan dikeceğim çünkü korkulu rüya görmektense uyanık kalmak her zaman iyidir.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön