Size bir formül verip şu şöyledir kesin çıkar demek isterdim ama öyle bir şey yok.
Bardaklarınızı fazla güneş almayan, az nemli, ne çok sıcak ne de soğuk bir yer olmayan, herdaim gözle torfun kuruyup kurumadığını görebileceğiniz ve kurumaya başlamış ise su püskürtebileceğiniz bir yerde tutmanızı tavsiye edebilirim.
ayrıca 1 litre suya 1 gram giberalik asitin 1/3 ü kadar ekleyip ilk sulamayı bununla yapmıştım, daha sonra ise sadece su püskürtme yaptım, 3.-4. günde ilk tohum çimlendi. Şimdi üstünden yaklaşık 3 hafta geçmesine rağmen yeni çimlenen tohumlar var. Daha da olacağını sanıyorum.
Torfu kurutmamaya özen gösterin diyeceğim, artı çimlenip topraktan çıkanlar olursa bunları daha iyi güneş alan başka bir yere alın az gölge olsun, yoksa kürdan gibi uzayıp gider, yaprakları güçlenmeye başladığında tercihen 10-20 litrelik bir saksıya geçirin. Bu esnada boynu çok uzun ise saksının ortasını biraz çukur açıp sapın birazını toprakla kapatabilirsiniz.
Benim quadrangularis in boynu 2 kere kürdan gibi incelmişti, kurumak üzereyken yanlarına torf doldura doldura kurtardım.
Kışı içeride geçirdikten sonra baharda da uyanma zamanında toprağa aktarın. (kökleri topraklı olarak)
|