221. Bu gün 18 Nisan 2015 Cumartesi. Sabah 07.00’da yola çıktım bu gün hava çok güzel ve işim çok. İlerimizdeki 80 dönümlük Chandler bahçesine bakan V. Bey gelecek bizim bahçeye de uğrayacak ve bahçe sürülecek. Sabah 09.00 gibi V. bey geldi Arabadan indi ben hoş geldiniz dedim benim soracağım ve konuşacağım bir sürü şey var, örneğin Fernor cevizi nasıl, dondan korunmak için ne yapabilirim, cevizler aşılansa ne olur gibi tabi bunları yapması karşılığında ne kadar ücret isteyecekler. Adam arabadan inince dedi ki hadi cevizlerinize bakalım ama ilk önce budama makasımı alayım, ben dedim ki sakın herhangi bir şey kesme o da yok kesmeyeceğim dedi. Yanında bir de aşıcı diye birini getirmiş adam çok bilmiş bir havası var bir ağacın başına gittik sanki ben kesme dememişim gibi hemen cevizin iki dalını dur yapma diyene kadar kesti. Başladı ağaçların aşısı ters yönde olmuş yanlış budanmış bunlar kurur bak içi kararmaya başlamış derken cevizin ortasına makası tuttu kesecek dur kardeşim diye bağırdım ‘’kesme dedim’’ dedim. Neyse o da şaşırdı kesmeyi bıraktı ukala bir şekilde benden ne istiyorsunuz dedi bende Fernor cevizi nasıl dedim onun meyvesi iyi değil Fransızlar bile o cevizi bıraktı en iyisi chandler dedi. Benim kafa attı dedim ki siz buraya chandler diktiniz ama Ekimde don oluyor geçen sene sizin diktiğiniz ağaçlar geriye doğru dondu budamak zorunda kaldınız (kendisi bana Eylül ayında damlamaları açmak için bilmem ne asiti verdik o yüzden sulama yapınca ağaçlar geç yaprak döktü ve uçları dondu demişti. Halbuki başka chandler bahçesi olan Cenk Beyin bahçesinde de ağaçlar uçlarından donmuştu) Benim Chandler bahçem var hiçbir şey olmuyor dedi ben de nerede dedim Uşak Denizli dedi. Ben de oranın havasıyla burası bir mi rakım aynı dedi bende siz bahçeyi hava durumu istatistiklerini almadan dikmişsiniz o ağaçlar Ekim de dona yakalanır dedim sonra defolup gittiler. Adamın niyeti Ağaçları ve diken kişiyi kötüleyecek ki bende aman ben yandım bundan sonra bahçeye şu kadar para karşılığında siz bakın diyeceğim. Abi ya ortalık ne adamlara kalmış bu adam her gelişinde otelde kalıyor bir de bir sürü para alıyor kendisi de …. Tarım Ziraat’te teknikermiş gitsen baksan Tarım Ziraat'te hiçbir şey yapmıyordur ve etrafındaki herhangi bir çiftçiye de en ufak bir yardımı yoktur. Bu adam beni çok sinirlendirdi neyse… Tavuk kümesinin 4 kiremitini rüzgar kaldırmış onu yerine koydum. İlk kuyuyu 4 saat boşaltmaya çalıştım ama hiç seviyesi inmedi. Büzün ağzı yine çeşme suyu ile dolmuş. Öğleden sonra bahçeyi sürmek için İbrahim abinin komşusu geldi ve 3 saat çalıştı bahçenin üst tarafını artı şeklinde sürdü ancak sulak olan bahçenin alt tarafını sürmedi orasını sonra sürecek 10 gün sonra da kaz ayağı çekeceğim dedi. Sondajı takmıştık ancak borusundan kaçırıyor orada yapamadım ben de yapamadığım kısmı söktüm ona göre parça alacağım. Bundan sonra bahçe bir daha pullukla sürülmeyecek. Benim yapacağım fırsat buldukça çapa makinası ile kısım kısım sürmek kışa girerken ve Mart ayında yapmak, eğer olmazsa kaz ayağı çektirmek olacak. Bahçeyi daha yeni çözmeye başladım, bu süre iki yılda ancak oldu ve bundan sonra bahçeye cevizlere baksın diye kimseyi sokmayacağım, bu bahçeyi ben yapacağım savaşmadan olmayacak. Bu gün bir şey dikkatimi çekti bizim Oğuzlar ceviz fidanlarının bir kısmı daha yeni uyanıyor ve bir kısmı da daha uyanmamış Yetiş abinin bahçesinde aşılanan Oğuzlar cevizi de dondan zarar görmemişti bizdeki zarar görenlerin gözlerinde de bir çok yerde uyanma var.
|