Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Vicia Ervilia
Arkadaşım, durumu pek iyi değil. Şöyle ki; iki tane yeni verdi 1 hafta önce.. Hep sulu bırakıyorum kocaman saksının içinde, bugün suyunu kontrol edim büyümüş mü bakim dedim, toprakta küçücük yani dikkatle incelemesem göremeyeceğim kadar küçük beyaz yürüyen şeyler vardı. Daha önce çok böcekle uğraştım bu ne anlamadım. fotoğrafta belli olmuyor, çektim ama yüklemedim. Ben de sağlıklı ve yeni olan 2 taneyi aldım bir bardak suya koydum. O kocaman saksı toprağı nasıl temizlerim bilemiyorum. Sanırım kıyıp atacağım. Yeni toprak harcı hazırlayıp bir hafta sonra bu toprağa dikeceğim. Çok da hassas ve küçükler. Nasıl zarar vermeden dikerim bilmiyorum.
|
O dediğiniz şeyler zararlı değil. Sulak topraklarda doğal olarak oluşuyor. Hatta akvaryumlarda da oluşuyorlar. Su kaynaklarından geliyor. Boş yere uğraşırsınız. Eğer szi rahatsız ediyorsa eczaneden andazol alın (tablet veya flakon formu en ideal) ve sulamanız esnasında andazol suya karıştırarak sulayın. Andazol bu tarzı nematod ve diğer omurgasızları öldüren bir tür ilaçtır.
Yan bilgi: Insanda bağırsak kurtları ve zararlı nematod'lar için kullanılır ama zararsız omurasızları da etkiler. Bu nedenle özellikle akvaryumda kullananlarda karides veya bakmak istedikleri salyangoz varsa (mesela nerite) kullanımı dikkatle yapılmalıdır.
Cılız olmalarının sebebi kış olması ve yeterince ışık görmüyor olmalarıdır muhtemelen. 23W 6500K bir tasarruf ampülü ile ek ışıklandırma ile takviye yapmanızı öneiririm.