219. Bu gün 12 Nisan 2015 Pazar sabah 07,30’da yola çıktım. Bu günkü amacım Chandler ve Fernor ağaçlarının durumunu görmek. İlk önce birisinin bahçesine gittim orada chandler ve Fernette var. Onlarda herhangi bir don zararı yok gibiydi. Daha sonra bizim bahçeye geldim ve ağaçları iyi inceledim bizde de bazı ağaçların uç püskülleri açmış ve soğuktan kurumuş gözlerin bir kısmı yanık durumdaydı bazı cevizlere sanki daha hiç açmamış ve hiç zarar görmemiş bazıları ise tam açma durumundayken soğuğa yakalanmış ve gözlerin bir kısmı zarar görmüş bir kısmı görmemişti. Daha sonra diğer bahçeye gittim burada 5-6 yıllık chandler ve 1 yıllık Fernor ağaçları var chandlerlar bir önceki sene uçlarından kuruma yapmış muhtemelen sonbahar soğuğuna yakalandı çünkü o sene 2 Ekim’de hava sıcaklığı -4 oldu ben de hatırlıyorum onun bahçesine bakmıştım ve o durumu görünce Chandler dikmekten vazgeçmiştim ancak geçen sene kuruyan dalları budamışlar ve geçen sene oldukça iyi sürgün vermiş bu sene de don zararı yok gibi. Fernorlar daha uyanmamış. Bu çeşitlerin takibini yapacağım. Kayısıların çiçeklerini don vurmuş bunları söküp yerine kiraz dikebilirim veya bir sene daha kalır eğer olmazsa o zaman sökerim. Şeftali hafif zarar görmüş papaz erikte bir şey yok diğer eriklerde zarar var. Kiraz, vişne, elma, armut, dut, ayva, ıhlamur da herhangi bir zarar yok. Köylülerle konuştum uzun yıllardır son 2 senedeki kadar soğuk olmamış. Çeşmenin suyu akmaya devam ediyor ve bahçenin ortasında dere oluşmuş 2 kuyu da ağzına kadar dolu sondaj artezyen yapmış 6 cevizin dibi su doluydu bu sene kurtarırsalar büzü yaptırıp önümüzdeki sene çeşmenin suyunu aşağıya akıtırım. Üstten 6 asmanın dibini temizledim. Tavuk kümesinin kapısını değiştirdim pencerelerini yaptım, 5 torba daha kum topladım, sondajı 4-5 saat çalıştırdım boşa akıttım. Yine bahçe ot içerisinde kaldı Mart ayında hava ve toprak müsait olunca sürdürmek gerekiyormuş veya sonbaharda kazayağı çekilecek mart ayında fırsat bulunca çapa yapacağım. Asma diplerini ot ilacı ile yapsak ne olur ki biraz daha büyüsünler o zaman yapmak lazım. Bundan sonra bahçeye gittiğimde 2 saat ot temizliği 1 saat taş toplama öğlen 1,5 saat dinlenme ve diğer işler olacak şekilde çalışmak lazım çünkü haftada 2 gün gidiyorum ve her gittiğimde otlar daha bir uzuyor. Mart ayında cevizlerin dibini çapaladım elimle tek tek 4 iş gününde yoldum yine otlanmışlar. Ben olayı çözdüm Askerliğin temeli selam vermekse çiftçiliğin temeli de ot yolmakmış gerisi teferruat.
|