217. Bu gün 04 Nisan 2015. 02 Nisanı 03 Nisan’a bağlayan gece Meteoroloji verilerine göre Ayaş’ta hava sıcaklığı -3,3 dereceye düştü. Bizim orada -4 derece olmuştur. O gün Yetiş abi ile görüştüm ağaçlarda pek bir hasar yok dedi, daha sonra Cenk Bey’le görüştüm onun ağaçları chandler, fernor, Kaman1 o da bana yabancı çeşitlerde herhangi bir uyanma olmadı Fernor çeşidini geçen sene diktiğim için daha nasıl olduğunu anlayamadım dedi. Benim amacım bizim ağaçlarda don olayı olduğundan dolayı Fernor çeşidine dönebilirmiyiz bu çeşit ilkbaharda ne zaman açıyor, ne zaman hasat ediliyor ve ne zaman yaprağını döküyor. Cenk bey bu sene Fernor çeşidini takip edecek olmazsa bende tutmayan cevizlerin yerine 8-10 adet Fernor ve tozlayıcılardan dikeyim bakalım ağaçların gelişimi nasıl olacak? Mesela şöyle olabilir 6 ader Fernor, 2 adet Fernette, 2 adet Rondi montiac dikebilirim. Nasıl olsa bizim cevizler dona yakalansa bile 3 ncü gözlerden sürgün verecek ve sonuçta büyüyecek yabancı çeşitler iyi olursa diğerlerini bu çeşitlere aşılarız diye düşündüm. Sabah erkenden yola çıkmak için sabah 05,30 da kalktım ve pencereden baktığımda bir de ne göreyim yoğun bir şekilde kar yağıyor dedim ki ayvayı yedik herhalde hiçbir ağaç sağlam kalmamıştır. Bahçeye yine de gitmeye karar verdim ancak yola saat 09,00 gibi çıktık. Yola çıkmadan önce Ostim’e gittim ve büyük boy çöp poşetlerinden 165 adet aldım amacım bu akşamda don olayı olması nedeniyle poşetleri cevizlerin kafasına geçirmek. Bahçeye vardığımızda cevizlerde soğuktan dolayı hasar vardı bence fidanlar ölmeyecekti ancak yine işimiz üçüncü gözlere kalmış gibi gözüküyordu. Daha sonra poşetleri fidanlara takmaya başladık ancak zaten ceviz fidanlarının uçları kısa ve poşeti örtünce rüzgardan dolayı geçen senenin sürgünleri de kırılacak gibi oldu, çünkü rüzgar vardı biraz daha şiddetli rüzgar esse midyata pirince giderken evdeki bulgurdan olacaktık bu nedenle taktıklarımı da çıkardım. Hem zaten bu şekilde ne kadar ağaçları koruyabilirim ki. Daha sonra Yetiş abinin bahçesine gittim ve gördüğüm manzara çok kötüydü çünkü ağaçlarda bir siyahlık vardı yakından baktığımda erkek çiçekler siyahlaşmıştı ve tomurcuklarda öyle, orada ağaçlar büyük olmasına rağmen daha büyük zarar var gibiydi ben de kendi derdimi unutup Yetiş abiye üzüldüm çünkü adam hala umudunu kaybetmemişti telefonda bana don olduğu gün bahçede sabaha kadar ateş yaktığını söyledi ve bu gece de don olayı beklendiği için yine ateş yakacakmış. Yetiş abi geçen sene don olduğu için cevizlerden alacağı yaklaşık 30.000 TL yi alamamıştı bu senede alamazsa 2 senede 60.000 TL kaybı olacak ileri de onun durumuna düşmemek lazım. Çeşmenin suyu bilek kalınlığında akıyor ve alttaki kuyuyu taşırmış o sıradaki bazı ceviz ağaçlarını da su içerisinde bırakmış dipleri göllenmiş ben de su motorunu taktım ve yaklaşık suyu 6 saat alt tarlaya akıttık ancak çeşmenin suyu bir taraftan geldiğinden dolayı kuyunun yüksekliği ancak 1 m düştü biz elektriği kestikten sonra zannedersem 2 saat sonra tekrar dolmuştur bu konu hakkında her yere dilekçe vereceğim. İbrahim abi bir adet incir fidanı verdi bende ayıp olmasın diye almak zorunda kaldım ve gözümden uzak bir yere diktim çünkü onu da don vuruyormuş. Bahçede diğer ağaçlardan sadece kayısı %50 oranında soğuktan etkilenmiş eğer bu sene kayısı meyve vermezse Sonbaharda 3 adet kayısıyı söküp yerine vişne dikeceğim bana dondan etkilenmeyen ağaç lazım hangisi olursa fark etmez. Soğan ıskası diktik, karışık olan hortumları açtık ve kuyudan su boşaltmak için motor sistemini kurduk. 5 saat sondaj suyunu boşa akıttım.
|