View Single Post
Eski 16-12-2015, 20:40   #68
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Hayırlı olsun, yeni evinizde güle güle oturun.

Yeni döşenecek kalorifer sisteminin boruları nasıl döşenecek? mevcut bir şap yok mu? Şapı kırdırarak mı boru döşetmeyi düşünüyorsunuz? Şayet böyle ise benim tavsiyem yapmayın, en kısa yoldan radyatörlere boruları döşetin.

Yok öyle değil de, zemine kolayca boru döşetme imkanı varsa usulüne göre yerden ısıtma borularını döşetin ve hiç radyatör koymayın. Böyle bir durumda yerden ısıtma borularının altına ısı izolasyon levhaları döşenir, sonra da boruları içine alacak şekilde şap atılıp yüzey döşemesi yapılır.

Şapın zaten var olduğu ve sadece radyatörlere boru döşeme gereksinimi olduğu durumda boruları tabana gömmek de gerekmiyor aslında. Borular kenerlardan gidebilir ve süpürgelik gibi bir şeyle gizlenebilir.

Düşündüğünüz, acaba olur mu dediğiniz hibrid sistemi yapmak için az miktarda boruyu şapı yol açacak kadar kırdırıp döşerseniz bu çok anlamlı değil ve evinizde bir sürü yıkıntı ve ilave masraf çıkarırsınız. Burada ayrıca şöyle bir sorun var. Kalorifer sistemi evin içindeki havayı ısıtır. Bunun için radyatörde 60-80 derece arasında su dolaşır. Yerden ısıtma ise havayı değil binayı ısıtır ve dolaşan suyun ısısı 40 dereceyi geçmemeli. Düşündüğünüz gibi yaparsanız ister istemez yüksek sıcaklıkta su dolaştıracaksınız. Bu sefer borunun geçtiği yerler ateş gibi ısınacak ama bunun eve sağladığı ısıdan çok yerlerde bazı yerler buz gibi bazı yerler ateş gibi bir durum olacak.

Dairenizin altı boş ise bence yapılabilecek en iyi şey dükkan sahipleriyle görüşerek alttaki boş dükkanların tavanlarına şayet olabiliyorsa izolasyon levhası kaplatın.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön