View Single Post
Eski 15-08-2007, 22:55   #9
ekip2004
Ağaçsever
 
ekip2004's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 80
Topraklarımızdaki kireç durumu

Ülkemizde çok hata yapılan kireç ve kalsiyum problemleri konusunda bazı noktaları aydınlatmak,bilgilendirmek istiyorum. Ülke topraklarımızın Trakya ve Marmara bölgesinin dışında kireç bakımından zengin olduğunu söyleriz,yanlış olarakda kireç açısından zengin olan buralarda bitkilerin kalsiyum eksikliği duymadığı çok kimse tarafından düşünülür (kireç CaCO3).

Oysa %80 CaCO3 içeren topraklarda bile birçok bitki Ca(kalsiyum)eksikliği çektiği birçok araştırmada tespit edilmiştir. Bunun nedeni CaCO3 ün bitkinin kolay alacağı formda olmamasıdır. Bu tür CaCO3 yüksek oranda içeren topraklarımızın Ph ları yüksektir. Birçok mikroelementin alımını engellemektedir. Ayrıca bu yapıdaki Ca eksikliği çeken topraklara Ca(NO3)2 (kalsiyum nitrat)%19 Ca uyguladığımızda Ph nın çok daha yukarılara çıkacağı sanılır, bu da yanlıştır. pH istatistiki açıdan değişmemekte hatta çok cüzzi oranda aşağıya düşmektedir.

Kalsiyum nitrat kolay alınabilir olması, %15,5 azot içermesi açısından yaygın kullanılmaktadır. Ancak aşırı yağış, kumlu toprak tekstürü nedeni ile Karadeniz ve Trakya bölgelerinde Ca yıkanmıştır pH asidik formundadır, istisna olarak bu bölgelerde ve benzeri lokal alanlarda CaCO3 ucuz olması, toprak tekstürünü düzeltmesi, direkt Ph yı yükseltmesi ve asidik ortamda da bu formdan bitkilerin Ca ihtiyacını karşılaması açısından gerekli bir uygulamadır.

Ancak çok zaman bu uygulama ph nın yüksek olduğu bölgelerde Ca ihtiyacını gidermek için de önerilerek büyük bir yanlış yapılmaktadır. Bu durumda bitki bu Ca dan faydalanamadığı gibi, pH da gereğinden çok yükseltilmektedir. Bu durumlarda kalsiyum nitrat formunda gübreleri önermeliyiz, ph nın yüksek olduğu yerlerde CaSO4 (kalsiyum sülfat=jips) uygulayarak hem ph yı aşağıya çekip hem de Ca ihtiyacını giderebiliriz.

Fazla kireç potasyum alımını da ciddi oranda engellemektedir, benzer durum fosforda da yaşanmaktadır. Toprakta Ca'un değişik fosfat ve hidroksit formunda bileşikleri de yoğun bulunabilmektedir. Netice olarak ph sı yüksek topraklarda ,kolay alınabilir ,pH yükseltmeyen Ca formlarını kullanmalıyız, Karadeniz, Marmara ve bunlara benzeyen lokal kısımlarda kireç tercih edilebilir...

ekip2004 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön