bonsaisever kardeş ben acer i çimlendirmek için 2 senede 5 parti denedim.mugo pine karaçam servi gibi tohumları çimlendirmede başarılı oldum ve şu anda büyütüyorum.ben acer le denemelerime hala devam ediyorum.internetten ve paketin üzerindeki tarife mümkün olduğunca uymaya çalışacağım.sanada tavsiyem aynı şeyi yap.elinden geldiğince internetteki kaynakları türkçeye çevirtip onları uygulamaya çalış.bonsai için çok popüler olan bu türü mutlaka öncü olarak bizim çimlendirmemiz lazım ki diğer bonsai severlerin önünü açalım.şu anda acer leri fidancıdan almaya kalkarsan 1m si 150 - 200 ytl buda sanırım başarmamız için yeterli bir sebep .şu andaki tohumlarım 6 ve 8 haftalık iki periyodu tamamladıktan sonra mayısın başları olacak.o zaman 13 derecelik bir yer bulmak sorun.tohumları ekmeden bir veya iki gün suda bekletmek çimlendirmeyi hızlandırır.ama bu genelde çoğu tohum için geçerlidir.benim anladığım kadar acer için sıcak soğuk ve sıcak yaşatmak gerekiyor.bu, ışıktan falan daha önemli çünkü olucaksa böle olucak.aklımda yanlış kalmadıysa sende tohumları thompsonandmorgandan almıştın.onun paketinin üstünde aynı bu tarif var.benim 4-5 derece dediğim soğutma işlemi pakette pre-chill yani önsoğutma olarak geçiyo benim internetten yaptığım araştırmalarda ön soğutma 4-5 derecelerde uygulanıyo.hatta hinoki cypress tohumlarım şu an o soğuklukta 90 günlerini doldurmayı bekliyo.bunuda ****** hinoki nin paketi üzerindeki tarife göre yaptım.fakat nicky's seed diyede bir ingiliz tohum sitesi var .orda acer için ayrı bir bölüm hazırlamış alttürlerin tohum satışı için.birde o sitede bir çok ağaç türünün tablo ve kodlarla çimlendirme şeklini anlatmış.orayı okuduktan sonra hepten kafam karıştı.
|