View Single Post
Eski 13-12-2015, 22:03   #2
patara67
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
212. Bu gün 10 Mart Pazar . Babamla beraber sabah erkenden bahçeye vardık. Ben bir sıra cevize ve meyve ağaçlarına 250 gr retardo gübre attım. Erik, şeftali, ıhlamur, roxana hariç 2 kayısı ve ayva neredeyse tomurcuklanmıştı en fazla erik ve ortadaki kayısı canlanmıştı. Cevizlerde bir şey yok. Falcon cihazı tam çalışmıyor etrafında fareler cirit atıyordu. 2 saat sondaj suyunu akıttım.
213. Bu gün 17 Mart 2015 Salı. Bu akşamdan itibaren gece hava sıcaklığı -3, -5 derecelere kadar düşecek bu tarihler arası Kocakarı soğukları denilen zaman, ben de en son ağaçların durumunu görmek istedim. Bahçeye varmadan önce Oltan Köyündeki neredeyse bütün kayısı ve erikler çiçeklenmişti bahçeye vardığımda bizim meyve ağaçlarından sadece bir tane kayısının uçlarında çiçeklenme vardı diğer meyve ağaçlarında çiçeklenme yoktu. Sırasıyla en çok tomurcuklanandan sona doğru Erik - kayısı – şeftali- ayva- ıhlamur- armuttu kiraz ve elmalarda daha pek bir şey yoktu. Tabiî ki benim aklım cevizlerdeydi ve onlara doğru yaklaştım ve cevizlerde tomurcuklanma henüz başlamamıştı yalnız birkaç cevizde sanki hafif kıpırtı başlamış gibiydi ancak bu belki de 4-5 ağaçta ancak meydana gelmişti diğerlerinde bir şey yoktu. Önümüzdeki 6-7 gün için Tarım’ dan cep telefonuma don uyarısı geldi. Bence meyve ağaçlarının bu şekilde geç açması yaptığım bordo bulamacından kaynaklanıyor en az tomurcuklanmayı 1 hafta ileri atmış veya burası köye göre daha soğuk olduğu için de olabilir, cevizler için tam bilemiyorum. Bunları kontrol ettikten sonra üst taraftaki asmaların bir kısmının otlarını aldım ve çapa yaptım ve tellerde birikmiş kurumuş otları toplayarak yaktım ortadan bayağı ot kalkmış oldu, sabah gelince sondaj yine artezyen yapmıştı yaklaşık 4 saat suyu akıttım bu iş öğleye kadar devam etti. Öğleden sonra bahçede temizlik yaptım ve 4 -5 çuval dolusu pislik çıktı yine ortada dolaşan malzemeleri kaldırdım bunlar hortum, kışlık kömür gibi. Büzün olduğu yerdeki çevre telinde açıklık vardı ve bir iki köpek buradan içeri girmiş orasını dikenli dal parçalarıyla kapattım. Sera çadırının içindeki pislikleri de temizledim. En alt köşedeki çeşme suyunun aktığı yerdeki bu sene dikilen ceviz su içinde kalmış çektiydim elime geldi onu aldım en aşağıya uygun bir yere yeniden diktim inşallah tutar. Kazım’la konuştum bana dedikleri; havaların soğuk gitmesi daha iyi çünkü ağaçların açmasını geciktirir, su içinde kalan ceviz açmadığı için bir şey olmaz tutar, Yetiş abinin bahçesinde Oğuzlar77 aşılanan 15 yaşındaki cevizleri bu sene diğerlerinden 1 hafta önce açabilir çünkü aşı yeri yeni alt gövde güçlü. Falcon fare , köstebek kovucunun pek bir işe yaramadığını gördüm çünkü koyduğum yerde yaklaşık 10 gündür duruyor ve 1,5 m önünden tarla faresi çıkıp bana bakıyordu ve etrafında diğer farelerde cirit atıyorlardı ben de bayisini aradım adamın bana söylediği biraz sabırlı olun onlar oradan rahatsız olacak ve orasını terk edecekler dedi bence oranın başındakiler tarla faresini bile görmemişledir 10 gündür duran cihazın yanından fare bana bakıyorsa bu cihaz işe yaramıyordur. Bir de aklıma şu geldi tarlayı sürdürmesem de ben çapa makinasıyla sürsem nasıl olur bunu önümüzdeki hafta deneyeceğim.

patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön