Öncelikle, yardımlarınız için teşekkür ederim. İlk olarak ağaçların meyveli halinin fotoğraflarını ekleyeyim, sonra sorularını elimden geldiğince yanıtlamaya çalışacağım.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mustafa_myb
Merhaba nikon_, fotoğrafları gördüm, mesaj yazmakta geciktiğim için kusura bakma, her zaman fırsat olmuyor.
Fotoğraflarda güzel bir saksı ve uygun olmayan ortamda yaşamaya çalışan 3 limon ağacı görüyorum, hatta birisi fidan sayılır. Öncelikle sayın ibogel arkadaşımız budama konusunda kısaca gerekeni söylemiş ve bende söylediklerine katılıyorum. Baharda yapmanız gereken detaylı budama konusuna geçmeden önce bir kaç sorum olacak. 3-4 yıldır yetiştirdiğinizi söylediğiniz limonlar aşılı mı? ben yanılmıyorsam ikisinin aşılı olduğunu görüyorum. Şimdiye kadar hiç meyve verdiler mi? Ve en önemli sorum neden üçü de aynı saksıdalar??? Bence ağaçları her ne kadar 30 litrelik bir saksıya dikmiş olsanız da(resimden gördüğüm kadarı ile) küçük olan fidanı ayırmanız çok önemli. Tabi bu ayrımı da baharda havalar ısınınca sürgün başladığında yapmalısınız. Keşke imkan olsa da büyükleri de ayırabilseniz ama bu büyük bir risk olur. Ağaçları kaybetmeyi göze alamıyorsanız böyle bir şeye kalkışmayın. Tabi bunun içinde bir çözüm var, iki ağaca göre bir budama yapabiliriz. Ama size nacizane budama önerisi yapabilmem için; arka planın açık ve tek renk bir duvar olması, daha net ve yakından fotoğraf olması ve son olarak 4 farklı açıdan foto olması bize yardımcı olacaktır. (3 farklı cepheden ve birde tam üstten) Ayrıca budama sonrası budadığınız yerlere, uygun bir aşı macunu ya da filli boyanın su tut denen ürününün içine biraz bordo bulamacı karıştırarak sürebilirsiniz. Ağaçlara gerekli budamayı yaparak bir taç görünümü vermeliyiz. Sizinkiler biraz uzayıp gitmiş ve uygun katları oluşturamamış, yani yan dallar ve yardımcı dallar çok cılız kalmış. Neyse siz bizi biraz daha bilgilendirirseniz yardımcı olmaya çalışalım. Sağlıcakla kalın. 
|
Sayın mustafa_myb,
Bu iki aşılı limon ağacı aslında iki hafta öncesine kadar farklı iki saksıda idiler, ancak balkonda yer kalmamasından dolayı aynı saksıya alıp orada büyütmeye karar verdim ve yakın zamanda da bu operasyonu gerçekleştirdim. Ağaçların her ikisi de Mersin'den bir arkadaşım tarafından getirilmiş aşılı fidanlardır. Saksıda görünen küçük fidan ise, attığım çekirdeklerden yetiştirdiğim küçük fidanlardan bir tanesi. Diğer kardeşleri gibi o da bonsai yapımı için kullanılmak üzere önümüzdeki bahara ayrı bir saksıya alınacaktır. Bu zamana kadar, daha hızlı gelişmesi için büyük saksıda kalmasını istemiştim.
Ağaçların dallarının zayıf kalmış olması, önceki mesajlarımda da belirttiğim gibi, uzun süreli kabuklu bit parazitine maruz kalmalarıdır. Bu durum, onları hayli yordu. Bu yılın başında her iki ağaç da çok sayıda çiçek açtı, hatta bolca meyveye de durdu, ancak parazitler yüzünden besleyemedi ve çoğu döküldü. Daha önce de bir iki kez kabuklu bit için ilaç kullanmıştım ama tekrarlamıştı. Bu kez aralıklarla birkaç kez ilaçlayınca bu kez kurtuldular diye umuyorum. Baharda parazitsiz çok daha sağlıklı büyüyeceklerdir. Uygun bir budamayla da, hem görünüm, hem de gelişim açısından çok daha sağlıklı bir hale geleceklerdir. Budamadan sonra kullanabileceğim aşı macunum var. Uygun zamanda istediğiniz gibi fotoğraflar çekip eklemeye çalışacağım. İlginize teşekkür ederim.
.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi carizma_009
Sayın NİKON saksıyı biraz daha büyültün 20ltlik olabilir.Saksı da bir adet fidan olsun ikincisi saksının toprağını derhal bahçe toğrağıyla değiştirin çicek toprağına benziyor besin yetersiz.Bitkide özellikle yapraklarından da anlaşıldığı gibi gübre eksikliği ve hastalık görünüyor.Denge gübresiyle 20 günde bir takviye yapmanız gerekir.Aldığınız gübreyi bir litre suda bir çay kaşığı gübre koyarak limon ağacınızı sulayınız.Ağacınızı bir ziraatçiden yazlık yağ(yoğurt gibi) alarak güzel ilaçlayın.
|
Sayın carizma_009,
Saksı aslında hayli büyük, ancak içinde 2 büyük ağaç bir de küçük fidan olunca küçük görünmüş olabilir. Yukarıda da yazdığım gibi, onlar ayrı saksıdaydılar, ancak yakın zamanda tek saksıya almak zorunda kaldım. Çok sıkıntı yaşamadığım sürece böyle yaşamaya alışacaklar mecburen

Küçük olan ve benim çekirdekten yetiştirdiğim fidan ise, baharda ayrı bir saksıya alınacak. Elimde daha büyük saksı da var, bahardaki büyümeye bağlı olarak ona da alabilirim her ikisini. Baharla birlikte elimde bulunan 20*20*20 NPK gübre ile gelişimlerini destekleyeceğim. Şimdilik kabuklu bit olayı bitmiş gibi görünüyor, eğer sıcakların başlaması ile birlikte yine ortaya çıkarlarsa, dediğiniz gibi yazlık yağ ile parazit mücadelesi yapmayı düşünüyorum. İlginize teşekkürler.