View Single Post
Eski 06-12-2015, 18:15   #194
birnefestoprak
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Organik tarim kapsaminda kullanilabilecek, fungisit+gubre+pestisit bilesimine sahip ucu birarada urunler var. Her uc isi de birarada gordugu iddia edilen bir urun ne derece etkilidir, bu tartisilir bir durum tabii. Organik uretim kapsaminda kullanilan herbisitler de piyasada mevcut ama bunlar da secici degildir. Yani otu oldurur ama eger otun yanindaki domatese de sicrarsa domatesi de oldurur.

Amerika ve Avrupa'da Bor, organik tarimda herbisit olarak da pestisit olarak da kullanilamaz. Yine sertifikali organik tarim kapsaminda iz element takviyesi icin kullanmak istiyorsaniz, topraktaki eksikligini ispat etmenizi sart kosarlar.

Bunlarin yaninda Bor'un genel bir tabir olarak "gubreleme bileseni" olarak gosterilmesi de tanitilmasi da dogru degil. Terminolojinin Turkce'ye cevrilmis halinde onemli sorunlar var. Bor, bir iz element. Gunluk Turkce'yle "Bor gubrelemesi yaptim" diyebilirsiniz ama esasen yaptiginiz is, bitkiyi ihtiyac duyabilecegi bir iz elementle haricen takviye etmekten baska bir sey degil.

Turkiye'nin topraklari Bor bakimindan oldukca zengin. Tahlil yaptirsaniz bile (bitkiye yarayisli formlari bakimindan) ihtiyac duyacaginiz bir miktar cikacagini pek sanmiyorum. Ihtiyac duyulmasi halinde dahi, maliyetine bagli olarak Kuzey Atlantik yosunu ya da muthis bir iz element kaynagi olarak zirai amacla uretilmis bir okyanus tuzu urununu yapraktan uygulayabilirsiniz. Bunlar da olmuyorsa, iceriginin bir kismi dogal kaynaklardan bir kismi da laboratuvarda uretilerek elde edilmis ve icinde her bilesenden eser miktarlarda bulunan bir sivi iz element urunu de kullanabilirsiniz (bu bile yuksek konsantrasyonlu bir granuler Bor urununden kat kat iyidir).

Düzenleyen birnefestoprak : 07-12-2015 saat 17:23
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön