View Single Post
Eski 29-11-2015, 22:10   #289
dongyul
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Giriş Tarihi: 11-02-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevgihoca Mesajı Göster
Dongyul,eskiden toprak nadasa bırakılırdı.Derslerde öyle görürdük.Sen,sürekli yeniliyorsun,çok iyi verim alıyorsun.Anlıyorum sen yorulmuyorsun peki bu toprak da yorulmuyor mu?(Kusura bakma bu konuda çok bilgisizim.)
Kesinlikle haklısınız toprakta yorulur ama nadasa bırakma olayı daha az yağış olan yerlerde yapılır ama bizim buralarda yağış olur ve bu sayede toprak yıkanır temizlenir kendine gelir. Nadasa bırakmanın amacı toprağın kendine gelmesi yani mineralce eski haline gelmesi ve aşırı tarım yapılan alanlarda toprak kirlenir ve tuz miktarı artar nadasa bırakılır ki topraktaki bu kirlilik yağışlarla giderilir.

Ben ise dengeli şekilde kimyasal ve gübre kullanıyorum ama yaz, kış hayvansal gübreler kullanırım bu sayede toprakta humus miktarı artıyor ve dengesini buluyor. Ayrıca yaptığım bahçeyi görüyorsunuz asla bir alana tek ürün ekmiyorum bir sürü çeşitli ürünleri bir arada ekiyorum bu sayede aslında verim artışı var bahçemde. Bitkiler birbirleri ile iletişim halinde kesinlikle ve rekabet ediyorlar birbirleriyle. Umarım açık olmuştur çok kabaca anlattım gibi ^^

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön