Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi egelim
Merhaba Arkadaşlar;
40 dönüm üzerine 400 adet (200) ü 13 yıllık Chatler cinsi (200) kadarıda 3-4 yıllık Chatler aşılanmış çoğunlukta ağaçlar mevcut.
Tarlayı yeni devraldığımızdan,2 yıldır bakımı olmamış.Şimdi biz öncelikle nasıl bir yol izlememiz gerekir bu ay itibarı ile.Gübreleme nasıl olmalı.Turboyla borax sulu gübre at diyende var.18 46 iz düşümü gübre diyende.Fidan işinden pek anlamamamıza rağmen Sezonu da kaçırmamak için nasıl bir yol izlermemizi tavsiye edersiniz.
Şimdiden teşekkürler...
|
Sayın egelim bende gönenliyim yakın sayılırız, 13 yıllık chandler bahçesi duyunca ilgimi çekti, chandler olduğundan eminmisiniz? 13 yıllıksa bu türkiyede ilk kurulan bahçelerden biri olması büyük bir olasılık, zira chandlerin türkiyeye gelip aşılanıp piyasaya verilmesinin ilk yılları, bundan dolayı eminmisiniz diye sordum.
Sanıyorum bahçeyi yeni aldınız, hayırlı uğurlu olsun.
Bu konularla yani ceviz tarımıyla ilgili deneyimli bilgili değilseniz Gübreleme konusunda da yanılgılara düşersiniz, bir çok kafalardan şunu yap bunu at gibi fikirler gelir ve bunların arasında bocalar durursunuz,
Bilgi ve deneyiminiz yoksa ve Doğru bir şeyler yapmak istiyorsanız toprak analinizinden başlayınız analiz sonuçlarına göre de gübreleme uygulamasını yaparsınız,
2 yıldır hiçbir şey yapılmamışsa şu anda yapacağını ilk iş toprak tavındayken kültürel bir uygulama ve ardından yapraklar döküldükten sonra %2 lik bordo bulamacını uygulayınız, ve ardından şayet varsa haşere ya da kabuklu bit varsa şubatta kış ilacı uygulayınız.
Şimdilik bunları yapabilirsiniz, gübrelemeyi de analiz değerlerine göre ve ne zaman uygulanacağı konusunu da genelde taban gübrelerini ocak şubat aylarında önerirler fakat bazı bölgelerde ya da bazı topraklarda ocak şubat aylarında toprak işlenemez işte böyle arazilerde de uygulama farklılaşır değişir.
Bazı şeyleri birazda iklim ya da toprak koşulları tayin eder.
Şu anda ben sizin yerinizde olsam ilk işim yarın analiz yaptırır yağışlar başlamadan kültürel mücadeleyle birlikte şu an için uygulanacak gübre eksikliği varsa bunu uygular ve kültürel işlemeyi yaparım. ( Toprak koşullarınız ocak şubat ayı için de işlemeye uygunsa ve gübre eksikliği varsa gübrelemeyi ocak şubata bırakırım.)