Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 622ali
Yani celik icin biraz daha mi beklemeliyiz?
|
@622ali, ortancadan çelik alma ile ilgili geçmiş sayfalarda ve internette pek çok güzel bilgi var. Kendi adıma geçen sene bu zamanlarda 100 kadar ve bahara doğru da 40 kadar çelik aldım ilk aldıklarımı milli toprağa diğerlerini cocopeat-perlitli toprağa diktim. Yanılmıyorsam üçte biri tuttu. Çevre ilçelerden birinde ucuz torbada fideleri görünce (1,5 tl .idi) 15 kadar aldım bendeki gelişen fidelerle bahçenin ön tarafına önlü arkalı diktim. Ortancanın çiçeğinin çabuk geçmesi sebebiyle daha fazla arttırmak istemiyorum ki olanlar da zaten yeterli. Bu sene yeni çelik alımı yapmayacağım bu sebeple. Geçen seneden aklımda kalan bilgileri tekrar paylaşayım.
Çelik alımı için bu aylar iyi. Normalde çeliği oldukça kolay bir bitkiymiş ama ben çok bakamadığım için üçte bir başarı sağladım. Ektiğim yerler itibariyle çok fark olmadı, milli toprakta başarı daha az perlit daha iyi diyemem. Ancak ideal çelik alma için toprağın altında iki göz üzerinde iki göz kalacak şekilde kesmek lazım. Bu işi profesyonelce yapan biriyle konuşurken eğer yeni tomurcuklu dalın en üstünden çelik alırsan ilk yıl çiçek açar demişti benim kimi çeliklerin çiçek açtığını söyleyince. Yaprakları çelik alırken almamak veya iyice küçültmek lazımmış buharlaşmayı azaltmak için.
Sizin saksıdaki ortanca bu sene çelik almak için ufak gibi geldi bana. Seneye baharda budarken deneyebilirsiniz ancak çok derin budamada saksıdaki ana bitkiden de çiçek alamayabilirsiniz bu kez.
Ortanca yerine veya yanına dahliyaları da düşünün. Gösterişli çiçekler.