Sn reguler
Bonsaiye yeni başladığımda, inanın ben de adaylarımın boylarını kısaltma konusunda bana gelen önerileri ve tavsiyeleri çok direngen karşılıyordum ve hiç sıcak bakmıyorum. Bunu tüm bonsaiciler yaşamıştır.
Zamanla deneyimleriniz ve bilgileriniz arttıkça gelen tavsiyelerin ne derece yerinde ve doğru olduğunu anlıyorsunuz FAKAT bunu kavradığınızda çoğu adayınıza maalesef sıfırdan başlamış gibi oluyorsunuz, çünkü yanlış işlemi/işlemleri telafi için geliştirdiğiniz birçok dal ve zirveyi feda etmek zorunda kalıyorsunuz ki bu da büyük bir emek ve zaman kaybı maalesef.
Şimdi elinizdeki adayın boyunu kısaltmadığınızda birkaç sene sonra karşılacağınız görüntüyü size az çok tasvir edeyim:
Öncelikle elinizde konikliği fazla iyi olmayan ince/düz uzun bir aday olacak. Ayrıca, zirvedeki dalın çıkış açısından dolayı adayınızın ana gövde şekli hoşunuza gitmemeye başlayacak. Bu şekilde devam etmeniz durumunda da belki ileride ağacın dikey denge çizgisi, kullanacağınız bonsai saksısının dışına bile çıkabilecek, vs...
Aşağıda iki örnek verdim sizin için. Birincisinde kısaltma konusunda cesur davranılmamış, ikincisinde ise doğru kısaltma yapılmış. Siz hangisini tercih ederdiniz?
images-01.jpg
images-02.jpg