Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AgacSevdalisi
Ben clivia ve frezia çiçeklerini tohumdan üretmek istiyorum. elimde biraz tohum var. bu çiçeklerin tohumdan çimlenme zorluğu var mı? Tohumdan yetiştirilebiliyor mu? Bilgisi olan tecrübeli arkadaşarın tavsiyelerini bekliyorum. Belki benim gibi merak eden çok kişi vardır. Forumlarda tohumdan çimlendirme ile ilgili bilgi bulamadım.
|
Sayın AgacSevdalısı;
Frezya tohumunu denemedim. Cliviayı tohumundan ürettim. Tohumlar şu sıralar olgunlaşma aşamasında. Tohum kapsülleri yeşilden kahverengiye dönüşmeye başladı. Kapsüller hafif yumuşamaya başlayınca tohumları hasat edebilirsiniz. Kapsüllerde 1 veya 1' den fazla tohum olabiliyor. Tohumların taze ekilmesi gerekir. Tohumlar nohuttan biraz küçük ve ya büyük olabilir.
Kapsülden çıkarılan tohumlar ince bir zar ile kaplıdır. Ekmeden önce bu zarın tohumun büyüme noktasına zarar vermeden çıkarılması gerekir. Zarı çıkarılan tohumlar herhangi bir mantari hastalık oluşmaması için suda eritilmiş fungusitte 10 dakika kadar bekletilir. Toprağa 1-2 cm. kadar derine ekilir.
Toprak için torf uygundur. Toprağın nemli kalmasına dikkat edilmelidir. Çok sulanmamalıdır. Sulama üstten püskürtme ile yapılmalıdır. Ortam sıcaklığı 18 derece altına düşmemeli. Çimlenme 2-3 hafta içinde gerçekleşecektir.
Clivianın çiçek açması için 3 yaşında ve 13-14 yapraklı olmasına ihtiyaç var. Aynı zamanda iyi bakılması da gerekir.
Kolay gelsin...